WhatsApp-oprichter: Verwijder je Facebook-account

Brain Acton, medeoprichter van WhatsApp, roept mensen op om hun account op Facebook te verwijderen. Dat deed hij via Twitter. Acton sloot zich daarmee aan bij een beweging die gebruikers van het sociale medium oproept het platform te verlaten. Reden is dat data op het medium misbruikt werd voor politieke advertenties.

Twitter-gebruikers roepen anderen onder de hashtag #DeleteFacebook op om hun accounts op het sociale medium te verwijderen. In onder meer het Verenigd Koninkrijk was de tag gisteren trending.

In het licht van het misbruik van de data, klaagt een groep investeerders het sociale medium aan. Door de ophef is het aandeel namelijk gekelderd met 9 procent. Facebook zou investeerders misleid hebben door niet direct open kaart te spelen over het databedrijf.

Acton

Ook Acton liet dus van zich horen. Hij verkocht zijn chat-app WhatsApp in 2014 samen met medeoprichter Jan Koum aan Facebook. Er werd 19 miljard dollar aan geld en aandelen betaald voor de overname. In 2017 verliet Acton het nieuwe moederbedrijf, om een organisatie op te richten die de “grens tussen non-profit, technologie en communicatie” opzoekt.

Het is niet voor het eerst dat een voormalig Facebook-topman zich tegen het sociale netwerk uitspreekt. Chamath Palihapitiya, die hoofdverantwoordelijk was voor groei bij het bedrijf, stelde vorig jaar dat het medium “de middelen heeft gemaakt die de maatschappij uit elkaar rukken.”