Dit moet je weten over het privacybeleid van WhatsApp

WhatsApp

Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat het privacybeleid van de immens populaire chat-app WhatsApp was veranderd. Dat zorgde voor flinke paniek bij een hoop mensen. De angst dat moederbedrijf Facebook nu mee kon lezen met de berichten die jij naar vrienden en familie via WhatsApp stuurt, zorgde ervoor dat een hoop mensen massaal andere apps zochten. Niet gek ook dat Telegram weer een plotselinge, razendsnelle groei doormaakt.

Maar hoe zit het dan eigenlijk met het privacybeleid van WhatsApp? En wat wordt nou precies wel of niet met Facebook gedeeld?

Advertenties

Niemand zit waarschijnlijk echt te wachten op het feit dat wanneer jij een afbeelding of link van een tas naar een vriendin stuurt, Facebook je direct advertenties laat zien van waar je deze tas kunt aanschaffen. Het voelt als een inbreuk op je privacy, het gesprek met je vriendin was immers privé. Toch is precies dit het feit waar een hoop mensen bang voor zijn, en daarom overstappen naar een andere chatdienst. Al is dat niet per se nodig.

Het klopt inderdaad dat de privacyvoorwaarden zijn veranderd, waar je overigens vóór 8 februari akkoord op moet geven. Maar heel veel zal er voor ons als Europese gebruikers niet veranderen. Het is goed om te weten dat Facebook al een hoop data van jou wist, via WhastApp. Al voordat je akkoord hebt gegeven op dit nieuwe beleid.

Data delen met Facebook

Het zit zo: in 2014 werd WhatsApp overgenomen door Facebook en vanaf 2016 deelt elke gebruiker al data met Facebook. Zo weet Facebook welke nummers er worden gebruikt. Maar ook hoe vaak de app wordt geopend, de resolutie van het scherm waar WhatsApp op wordt gebruikt, de locatie en meer. Dit alles wordt naar Facebook doorgespeeld om ervoor te zorgen dat WhatsApp zo goed mogelijk blijft werken.

Facebook kan geen informatie halen uit de appjes die jij via WhatsApp verstuurd, of via de belletjes die je via deze dienst pleegt. Facebook zelf zegt dat het ook niet bijhoudt welke personen met elkaar in contact zijn in WhatsApp. En ook dat de WhatsApp contacten niet gedeeld worden met Facebook. Dit zal ook in het nieuwe privacybeleid niet het geval zijn.

Reden nieuw privacybeleid

Je vraagt je misschien af waarom er zo’n big deal van het nieuwe privacybeleid wordt gemaakt, als er niet veel verandert. Dat heeft vooral te maken met de manier waarop WhatsApp dit naar buiten bracht. Mensen gingen er vrijwel direct vanuit dat ál hun data met Facebook gedeeld zou worden, maar dat is dus niet het geval. Waarom deze nieuwe voorwaarden toch zijn ingesteld, heeft alles te maken met de zakelijke kant van WhatsApp. Met deze nieuwe voorwaarden wordt shoppen, betalingen en klantenservice allemaal mogelijk in WhatsApp.

De voorwaarden maken duidelijk hoe transactiegegevens worden opgeslagen door de chatdienst en het gebruik van betalingsdiensten zoals Facebook Pay in WhatsApp. Daarnaast worden de samenwerkingen met andere Facebook-bedrijfsproducten duidelijk gemaakt in de nieuwe voorwaarden, wat betekent dat gebruikers advertenties kunnen zien in WhatsApp voor andere Facebook-diensten zoals Facebook Pay en de zakelijke dienst Portal.

Niets om je zorgen over te maken dus en je kunt WhatsApp gewoon nog blijven gebruiken voor alle gesprekken.

Afbeelding: Pexels