YouTube gaat concurrentie aan met Netflix en maakt eigen tv-series voor kinderen

YouTube Kids

YouTube ging eind 2015 de strijd aan met Netflix door eigen series en films te gaan maken voor haar betaalde dienst YouTube Red. Nu lijkt die concurrentieslag nog een stap verder te gaan: het platform gaat ook kinderseries maken. De content komt in een speciale app, genaamd YouTube Kids. Dit schrijft het medium op haar blog.

YouTube Kids is overigens niet nieuw. De app bestaat namelijk al twee jaar. De series zijn echter wel geheel nieuw en moeten in de lente verschijnen. Het gaat om twee live-action-series en twee geanimeerde varianten. Ze worden gemaakt door populaire YouTubers, bijvoorbeeld DanTDM en de presentatoren van TheAtlanticCraft. Later dit jaar moeten er nog meer series verschijnen.

De eerste series zijn Hyperlinked, DanTDM Creates A Big Scene, The Kings of Atlantis en Fruit Ninja: Frenzy Force. Om maar bij het begin te beginnen: Hyperlinked is een live-action-serie met de dames van L2M, een echte muziekgroep, in de hoofdrol. De meiden proberen in de serie hun eigen website voor en door meiden te maken.

DanTDM komt met de tweede live-action-serie. Daniel Middleton, zoals hij in het echt heet, focust zich op games in zijn YouTube-show, die inmiddels ruim 14 miljoen abonnees heeft. In de nieuwe serie volg je DanTDM en zijn geanimeerde vrienden terwijl ze met hun live show de weg op gaan. Onderweg komen ze natuurlijk van alles tegen en ze zijn ook niet bang voor een geintje.

Animatie

De geanimeerde series worden gemaakt door Joe en Cody van TheAntlanticCraft, die over Minecraft YouTuben, en de studio van Fruit Ninja, Halfbrick. De eerste serie, The Kings of Atlantis, gaat over twee monarchen die in de zee leven en hun troon moeten heroveren op een wrede koning.

In Fruit Ninja: Frenzy Force volgen we een groep van vier vrienden, die in het geheim fruit ninja’s zijn (wat een verrassing). Ze moeten het gevecht aan met kwaadaardige krachten als Durian Gey en de Deep Fried Sensei. Kinderen vinden het vast geweldig.

Ook op je tv

YouTube Kids wordt daarnaast ook beschikbaar voor Smart TV’s. Ideaal, want zo kun je je kind van de smartphone of tablet afhalen en hem gewoon in de woonkamer neerzetten. Bovendien vinden ouders het vaak prettig om te zien waar hun kinderen naar kijken. Hierdoor moet dat eenvoudig lukken. Wanneer de app precies verschijnt is niet helemaal duidelijk, al spreekt YouTube zelf over “binnenkort”. De app wordt in eerste instantie alleen beschikbaar voor Smart TV’s van LG en Samsung.

De app is in de twee jaar dat het bestaat best een succes geworden. Iedere week zijn er ongeveer 8 miljoen actieve kijkers, die in totaal 30 miljard keer video’s hebben bekeken. Nadeel van de app is echter wel dat het onderdeel is van YouTube Red. Dit betekent dat je moet betalen voor je abonnement. Daarentegen kun je ook offline video’s bekijken en ontloop je advertenties.

Op dit moment is YouTube Red, en dus YouTube Kids, nog niet in Nederland beschikbaar. Google wil de dienst echter wel internationaal uitbreiden.