Algoritme van YouTube verwijderde ook niet-extremistische video’s van burgeroorlog Syrië

YouTube heeft duizenden video’s van de burgeroorlog in Syrië opnieuw beschikbaar gemaakt, nadat het algoritme ze ‘per ongeluk’ verwijderde. Dat meldt de BBC. Het algoritme moet extremistische video’s op het platform herkennen en verwijderen om terroristische propaganda tegen te gaan.

De video’s zijn volgens actiegroepen belangrijk om de oorlog te documenteren. Mogelijk kunnen ze later helpen om oorlogsmisdadigers te vervolgen. Toch verwijderde YouTube ook deze niet-extremistische video’s. Volgens het bedrijf ging het in veel gevallen om een menselijke fout.

Eliot Higgins, oprichter van onderzoekscollectief Bellingcat, uitte op Twitter deze maand al zijn frustratie over de beslissingen van het videoplatform. “Het is een enorm probleem voor mensen die het conflict in Syrië willen documenteren”, zegt hij tegen de BBC.

Tegen de Britse omroep zegt hij het vooral frustrerend te vinden dat de kunstmatige intelligentie van het bedrijf video’s verwijdert die al jaren op het platform te vinden zijn. “Het is een groter probleem dan YouTube zich realiseert”, vult hij aan.

Het beleid van YouTube is erop gericht om educatieve en wetenschappelijke video’s en documentatie te laten staan. Naast het algoritme beoordelen ook medewerkers van het bedrijf de video’s. “Zodra we erachter komen dat een video of kanaal per ongeluk is verwijderd, herstellen we het”, zegt het bedrijf.