Duitse regering wil dat Tesla’s een zwarte doos aan boord krijgen

De Duitse regering wil dat het voor auto’s met deels-zelfrijdende functies verplicht wordt om een zwarte doos aan boord te hebben. Ook in auto’s die nu al rondrijden, zoals de Tesla Model S met Autopilot, zou die moeten worden geïnstalleerd. Dat meldt perbureau Reuters op basis van anonieme bronnen bij het Ministerie van Transport in Duitsland.

De verplichte zwarte doos betekent niet dat Duitsland het gebruikt van zelfrijfuncties wil beperken. Sterker nog: in het wetsvoorstel staat dat bestuurders niet verplicht zijn hun handen aan het stuur te houden. Iets waartoe de Amerikaanse consumentenbond vrijdag opriep. Bestuurder moeten wel op hun stoel blijven zitten en kunnen ingrijpen in geval van nood.

De zwarte doos moet vast gaan leggen wanneer de zelfrijfunctie van een auto wordt gebruikt en ook wanneer het systeem de bestuurder vraagt het stuur over te nemen. Bij ongelukken zou daardoor meer duidelijk moeten worden over wie er verantwoordelijk is.

Het is voor de Duitse economie belangrijk dat de overheid de ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto’s steunt. Duitsland is immers een echt autoland met BMW, Daimler (waar Mercedes-Benz en Chrysler onder vallen) en Volkswagen. En het land wil zijn belangrijke positie op de internationale automarkt vasthouden met de ontwikkeling en opkomst van zelfrijdende auto’s.