Zien: LEGO-fan maakte het hele Eurovisie Songfestival na

Eurovisie Songfestival 2021

Het Eurovisie Songfestival mag dan al even voorbij zijn, maar dat betekent niet dat we al klaar zijn met de napret. Zo genieten we van de verschillende acts die nu op tour gaan, kijken we optredens eindeloos terug, en bouwen we het hele Songfestival na in LEGO. Ja, echt: een fan heeft het héle Songfestival van 2021 in LEGO nagemaakt én geanimeerd. En dat kunnen wij nu op YouTube bekijken.

Het geheel is gemaakt door Alexandro Kröger. Hij maakte niet alleen het podium van het Songfestival tot in detail na, maar creëerde ook minifigs voor de verschillende muzikanten en performers. Daarvoor gebruikte hij veel bestaande bricks, maar ook een paar aangepaste stukjes, weet Brickfanatics. Daarnaast is er een ruimte gemaakt waar het publiek kan zitten, net als in het echt.

Eurovisie Songfestival in het kort

De uiteindelijke video lijkt met stop motion gemaakt te zijn. Dat betekent dat Kröger steeds een foto van de minifigs maakt, ze een beetje beweegt, weer een foto maakt, weer beweegt en dan weer een foto maakt. Door al die foto’s achter elkaar te plakken, krijg je een animatie. Het geluid komt uit de echte show.

Hoewel we niet precies weten hoelang Kröger hiermee bezig is geweest, kunnen we er ons wel wat bij voorstellen. Het is dus niet verrassend dat de video slechts een verkorte versie is van het Eurovisie Songfestival. In totaal duurt de video ongeveer 8 minuten, waarin we het Songfestival in vogelvlucht meekrijgen.

Zo zien we slechts 26 van de 39 optredens die we in het echt konden zien, evenals de opening van het festival (mét het optreden van onze presentatoren) en de optredens die tijdens het stemmen plaatsvonden. Daarnaast zien we beelden van Thomas Raggi van Måneskin – de Italiaanse inzending – die gebroken glas oppakt van de vloer, waarbij zanger Damiano David helpt. Dat leidde destijds tot speculatie dat David drugs aan het gebruiken was. Onderzoek wees uit dat dit niet het geval was. Natuurlijk zien we in de video ook hoe de stemmen uitgedeeld worden en hoe Italië uitgeroepen wordt tot winnaar.

Foto: Shutterstock.com