ZMP begint proef met zelfrijdende taxi’s die passagiers vervoeren in Tokyo

In Tokyo zijn de eerste proeven met zelfrijdende taxi’s die passagiers gaan vervoeren begonnen. Dat meldt Japan Times. ZMP heeft de auto op de weg gebracht, voor een test die tot 8 september duurt. Net als diverse andere bedrijven wil ZMP in 2020, tijdens de Olympische en Paralympische spelen, de dienst volledig op de markt brengen.

Tijdens de proef van ZMP en Hinomaru wordt er een minibus met sensoren en andere autonome technologieën de weg op gestuurd. Het voertuig moet dagelijks vier keer op en neer rijden tussen de commerciële faciliteiten in Otemachi in Tokyo en Roppongi. Het gaat om een afstand van ongeveer 5,3 kilometer.

Aan boord zitten nog wel een bestuurder en een assistent, om de veiligheid van iedereen in de auto te garanderen. De technologie in de auto zorgt alleen voor het aan- en uitzetten van de motor en het draaien van het voertuig. Passagiers kunnen de deur zelf ontgrendelen. Betalen gaat via een app op je smartphone. Een ritje kost 1.500 yen (11,54 euro).

Toyota en Robot Taxi

ZMP is niet het enige bedrijf dat inzet op het gebruik van autonome auto’s tijdens de Spelen. Ook Toyota en Robot Taxi willen rond die tijd vergelijkbare diensten op de markt brengen. Die bedrijven zijn hier al sinds 2015 mee bezig.