Zo leer je fantasy-talen als Dothraki, Klingon en Elvish

Elvish leren

We leven in gouden tijden voor fantasy- en scifi-films en -series. Er is een nieuwe Lord of the Rings-serie uitgekomen, we kunnen genieten van nieuwe Star Trek-content en we zitten zelfs weer in de wereld van Game of Thrones met de serie House of the Dragon. Het leuke aan al deze films en series is dat ze vaak ook een eigen taal hebben. Een taal die jij aan kunt leren. Ja echt: wil je bijvoorbeeld Dothraki, Valyrian of Elvish leren, dan zijn daar tal van apps en andere bronnen voor. Wij zetten er een aantal voor je op een rij.

Dothraki en Valyrian

We maakten kennis met de Dothraki tijdens de serie Game of Thrones (zowel in de boeken als de serie), waar het volk te paard rondrijdt en grootse gevechten voert. Daenerys begint haar lange reis naar de Iron Throne bij hen, als ze trouwt met Khal Drogo. En gedurende die tijd leert ze ook hun taal spreken.

Het leuke is: die taal snijdt wel hout. Toen de serie namelijk naar TV kwam, werkte HBO samen met de Language Creation Society (ja, dat bestaat) om de stukken die George R.R. Martin geschreven had om te zetten in een echte taal. Die taal bestaat inmiddels uit zo’n 3.000 woorden, die je dus daadwerkelijk aan kunt leren. Op de website Dothraki.org is namelijk een compleet woordenboek te vinden. Daarnaast is er een forum met meer informatie over en hulpmiddelen bij de taal.

Maar Game of Thrones kent natuurlijk meer dan één taal. En in de prequel House of the Dragon horen we Dothraki misschien niet meer, maar Valyrian – die andere taal – wel. Die taal stamt af van High Valyrian, wat gesproken werd in de Valyrian Freehold. Tegenwoordig horen we de Targaryens de taal vooral spreken, zeker nu we hen meer zien in House of the Dragon. Op het forum van Dothraki.org zit ook een heel deel waar je Valyrian kunt leren spreken en binnenkort volgt ook een woordenboek, aldus de website.

Overigens heeft David J. Peterson, de maker van Dothraki voor de serie, een iOS-app gemaakt die je Dothraki kan leren. Daarin zit uitleg over de grammatica en leer je de woorden, maar leer je ook meer over de cultuur en hoe je een gesprek voert. Helaas voor ons is die app niet in Nederland te verkrijgen.

Klingon leren

Klingon is ongetwijfeld één van de bekendste fictieve talen ter wereld. Mocht je het niet kennen: het is de taal die door het gelijknamige ras aliens in Star Trek gesproken wordt. Sinds het ontstaan ervan hoor je het overal, zelfs in andere series en films, zoals The Big Bang Theory. Het leuke is namelijk dat ook dit een daadwerkelijke taal geworden is, met zelfs zijn eigen taalinstituut. Ja, dat lees je goed: het Klingon Language Institute is een ding. Al dertig jaar zelfs. Via dat taalinstituut kun je tegenwoordig dus ook Klingon leren spreken. De website biedt namelijk lessen in de taal en ondersteunt mensen met vertaalvragen.

Maar er is ook een andere manier om met Klingon aan de slag te gaan. Duolingo – een app waarmee je andere talen aan kunt leren – heeft Klingon namelijk ook toegevoegd aan zijn bibliotheek. Naast Frans, Duits, Chinees en diverse andere talen, kun je via de app dus ook Klingon te leren, door er iedere dag vijf minuten mee te oefenen.

Elvish leren

Net als Klingon is ook Elvish een erg bekende fictieve taal geworden. En nu The Rings of Power op Amazon Prime is verschenen, is er best een kans dat je wens om de taal te leren weer naar boven is komen drijven. Gelukkig zijn ook daar allerlei mogelijkheden voor op het internet.

Allereerst is het wel belangrijk om te weten dat er meerdere Elvish-talen zijn: Sindarin en Quenya. Elvish leren begint dus bij meer leren over deze talen en kiezen welke je wil leren spreken, al kun je natuurlijk ook allebei aan gaan leren. Gelukkig is er een website waar meer informatie over beide talen staat en waar je ze allebei aan kunt leren, aan de hand van een werkboek. En daar is ook een forum te vinden, net als een encyclopedie met allerlei informatie over het werk van Tolkien. Perfect voor iedereen die zich hierin wil onderdompelen dus.

Na’vi leren

Geloof het of niet, maar het is alweer dertien jaar geleden dat de eerste Avatar-film uitkwam en we kennismaakten met de blauwe aliens en hun taal. Eind dit jaar verschijnt eindelijk de tweede film en duiken we opnieuw de bekende wereld in. En dus horen we dan ook weer Na’vi, de taal van de gelijknamige aliens in de film. James Cameron, de maker van Avatar, huurde destijds iemand in om een consistente taal te maken en sindsdien is die taal alleen maar verder gegroeid.

Logischerwijs is ook van deze taal ondertussen een uitgebreid woordenboek gemaakt, evenals hulp bij het uitspreken van de woorden en informatie over de grammatica. Dat alles is tegenwoordig te vinden op een speciale website, waar je de taal goed aan kunt leren. Daarnaast is er een iOS-app om Na’vi te leren en voor Android is er een Na’vi-woordenboek uitgebracht.

Beeld: Shutterstock.com