Zweden test wegen die elektrische voertuigen tijdens het rijden opladen

eRoadArlanda

In Zweden wordt een weg getest die elektrische voertuigen kan opladen terwijl het voertuig rijdt. Dat meldt Reuters. Het project genaamd eRoadArlanda wordt door de staat gefinancierd en kost ongeveer 4,85 miljoen euro.

Op de weg wordt een aangepaste elektrische vrachtwagen gebruikt die zijn lading vervoerd van het Arlanda-vliegveld naar een logistieke hub in Postnord. Op die manier wordt de technologie getest.

De weg werkt door een elektrisch spoor dat in het asfalt van de 2 kilometer lange weg zit. Dat spoor laadt de vrachtwagen automatisch op als het er overheen rijdt. Op de vrachtwagen zit een beweegbare arm die de locatie van het spoor op de weg detecteert. Het opladen stopt als het voertuig inhaalt of stopt.

Het systeem berekent verder hoeveel energie het voertuig verbruikt. Daardoor kun je uiteindelijk de kosten voor de elektriciteit per voertuig en gebruiker afrekenen.

Kleinere accu’s

Gunnar Asplund, CEO van investeerder Elways, stelt dat de wegen er voor kunnen zorgen dat de accu’s in elektrische auto’s kleiner kunnen worden. Een accu kan voor een elektrische auto neerkomen op ongeveer de helft van de kosten. De accu’s nu zijn groter, om te zorgen dat de auto ver genoeg kan rijden.

“De technologie biedt een onbeperkte actieradius, waardoor je je geen zorgen meer maakt over de afstand”, aldus Asplund. “Elektrische wegen laten je kleinere accu’s gebruiken en kunnen elektrische auto’s goedkoper maken dan die op fossiele brandstoffen.”

Het testen met het systeem begin in april en duurt minimaal 12 maanden. Daardoor kan de elektrische vrachtwagen het systeem gebruiken bij diverse weersomstandigheden.