Zelfrijdende auto veroorzaakt ongeluk in Californië

Cruise Automation

Het moest een keertje gebeuren: een zelfrijdende auto in Californië heeft tijdens een testrit een ongeluk veroorzaakt, aldus The Verge. Gelukkig waren er geen gewonden en waren de auto’s enkel een beetje beschadigd, maar het ongeluk zal geheid de nodige scepsis rondom zelfrijdende voertuigen genereren. Dat terwijl het zelfrijsysteem van de auto niet de boosdoener leek te zijn: het ongeluk vond plaats vlak nadat de passagier controle had gekregen over het voertuig.

Vlak nadat het stuur werd overgedragen aan de bestuurder, was er sprake van een storing en kon er niet bijgestuurd worden. Hierdoor botste het voertuig tegen een andere auto aan met een snelheid van 30 kilometer per uur.

De auto in kwestie werd niet getest door Google of een grote autofabrikant, maar door Cruise Automation – een Amerikaanse startup die met zijn systeem bestaande auto’s zelfrijdend wil maken.

Automakers benadrukken regelmatig dat zelfrijdende voertuigen 100 procent veilig moeten zijn. Een consumentenversie van de auto moet niet in staat zijn om ongelukken te veroorzaken, waardoor het op de weg juist veiliger moet worden. Grote bedrijven zeggen daarom ook de verantwoordelijkheid te nemen als hun voertuigen in de toekomst ooit toch een ongeluk veroorzaken.

Dat de zelfrijdende auto’s nog niet perfect zijn, ontdekten we eerder deze maand al. Automakers waren verplicht om glitches van hun tests te melden bij de Amerikaanse overheid, waaruit bleek dat bijvoorbeeld de wagens van Google in 341 gevallen noodgedwongen door een bestuurder aan de kant werden gezet. Daarbij was echter nog geen sprake van serieuze ongelukken.