YouTube voegt interactie van livestream toe aan alle video’s met Uptime

Uptime

Nu is het kijken naar video’s op YouTube een nogal eenzame bezifheid, maar de videodienst wil daar verandering in brengen met een nieuwe app. Met Uptime kun je samen met vrienden tegelijk naar video’s kijken, En je kunt reactiemogelijkheden, die je al kent van livestreams op Facebook, bij elke video gebruiken.

De app is in eerste instantie alleen beschikbaar voor iOS en voelt heel anders dan je normale YouTube-ervaring. Hij oogt daarbij jeugdig en speels, schrijft TechChrunch.

Hartjes en smileys

Als je een video in de app kijkt zweeft je profielicoontje boven het scherm en kan je op de video reageren of emoji aan te klikken als een smiley, verrast gezicht, hartjesogen etc. Deze reacties worden vervolgens getoond aan wie op dat moment kijkt of wie er later naar de video kijkt. Je kunt ook ‘sparkles’ achterlaten in de video, die zien alleen mensen die realtime meekijken.

Het is niet de eerste app die video op YouTube sociaal wil maken, maar wel de eerste met een compleet nieuw design en een andere manier van interactie. Ook als vrienden niet meteen kijken kunnen ze toch zien wat je tof vond aan de video.

Er zitten ook wat beperkingen in de app, waardoor het echt anders is dan de gangbare manier video’s kijken op YouTube. Zo kan je bijvoorbeeld geen livestream starten; het laat je alleen video’s van YouTube delen. Ook is het niet mogelijk om vrienden te vinden, je kunt op dit moment alleen mensen uitnodigen.

Volgens The Verge werkt de app ook beter met verticale video. Je kunt video kijken en comments achterlaten, maar als je het scherm 90 graden draait verdwijnen die opties. Door de combinatie van verticale video en iOS lijkt de app echt gemaakt voor een mobiele ervaring.

Uptime downloaden

In Nederland is de YouTube Uptime helaas (nog) niet te downloaden. Het gaat voorlopig om een experiment dat enkel in de VS plaatsvindt. Met een Amerikaans iTunes-account kun je de app eventueel wel downloaden.