Google onthult naam van nieuwe Android-versie: Oreo

Android Oreo

We hebben er even op moeten wachten, maar het is nu eindelijk zo ver: Google heeft de nieuwste versie van Android onthuld. Het gaat om versie 8.0, die de naam Oreo gaat dragen. En deze nieuwe versie van het besturingssysteem krijgt een aantal interessante updates mee.

Een functionaliteit waar menigeen Android-gebruiker blij van zal worden is picture-in-picture. Hiermee kun je twee apps tegelijkertijd open hebben staan. Zit je dus een YouTube-video te kijken en wil je even iets in je agenda checken? Dan speelt de video onderin je scherm gewoon door terwijl je die ene afspraak bekijkt.

Android Oreo - Picture-in-Picture

Ook nieuw zijn meldingsstipjes. Die verschijnen bij een app-icoon als je een melding hebt, bijvoorbeeld bij een gemiste oproep. Houd je het icoontje lang ingedrukt, dan kun je precies zien wat er aan de hand is.

Android Oreo - Notification Dots

Bescherming en prestaties

Via Google Play Protect checkt Android voortaan automatisch al je apps, om te zien of deze malware of andere kwaadaardige software bevatten. Hier hoef je niets voor te doen: het systeem controleert uit zichzelf de Play Store én je toestel.

Bij Android Oreo hoef je echter niet alle apps meer te downloaden. Google heeft eindelijk Instant Apps toegevoegd, waardoor je apps direct kunt gebruiken. Installeren en downloaden hoeft niet meer, je streamt ze als het ware. De functionaliteit werd in 2016 al gepresenteerd, maar is nu dus echt werkelijkheid geworden.

Google zegt verder dat het hoog heeft ingezet op de prestaties van het nieuwe besturingssysteem. Android Oreo zou twee keer zo snel moeten opstarten en beperkt wat apps in de achtergrond mogen doen. Dat moet er weer voor zorgen dat je minder accu verbruikt en je telefoon dus langer mee gaat op een lading.

Twee laatste vernieuwingen zijn Autofill en nieuwe emoji. Met Autofill kan Android – mits je hier toestemming voor geeft – logingegevens van je apps onthouden. Daardoor log je sneller in, met minder moeite. De emoji zijn op hun beurt volledig vernieuwd. Ze hebben een nieuw ontwerp gekregen, maar er zijn ook ruim zestig nieuwe exemplaren toegevoegd.

Android Oreo - Emoji

Beschikbaarheid

Android 8.0 Oreo is sinds gisteren officieel beschikbaar. Google zegt dat de versies voor de Pixel en de Nexus 5X en 6P op dit moment getest worden door telecomaanbieders. Voor deze toestellen wordt het nieuwe Android binnenkort uitgerold. Dat geldt ook voor de versies voor de Pixel X en Nexus Player.

Voor het einde van het jaar gaan veel fabrikanten updates en nieuwe hardware met Oreo uitbrengen, aldus Google. Het gaat onder meer om Essential, General Mobile, HMD (Nokia), Huawei, HTC, Kyocera, LG, Motorola, Samsung, Sharp en Sony.