20th Century Fox, Samsung en Panasonic lanceren in 2018 HDR10+

HDR10+

Hoewel het een flinke verbetering in beeldkwaliteit is, is lang niet iedereen fan van Dolby Vision. Samsung haakte daar in april slim op in door HDR10+ te introduceren en Amazon als eerste streamingpartner te krijgen. Nu wordt de standaard nog weer iets breder opgenomen, want 20th Century Fox en Panasonic gaan samenwerken met Samsung.

De grote vraag is natuurlijk: wat is HDR10+ nu precies? Het gebruikt net als Dolby Vision “dynamische metadata” om de helderheid, kleuren en contrasten te optimaliseren per scène of zelfs per frame. “Doordat HDR10+ gebruik maakt van dynamische metadata komt elke scene precies in beeld zoals onze filmmakers het bij de creatie voor ogen hadden”, aldus Danny Kaye, Executive Vice President bij 20th Century Fox en Managing Director van het Fox Innovation Lab.

Voordelen fabrikanten

Vanaf januari gaan de drie bedrijven licenties uitgeven voor HDR10+. Daarmee hopen ze natuurlijk dat fabrikanten van televisies, Blu-rayspelers en settop-boxen voor deze standaard kiezen, in plaats van voor Dolby. Voordeel voor de fabrikanten is dat Dolby Vision royalties wil hebben in ruil voor een licentie, terwijl Samsung alleen administratieve kosten in rekening brengt.

Ander voordeel is dat contentmakers, omroepen en fabrikanten van apparaten de kijkervaring van hun publiek via HDR10+ kunnen blijven verbeteren. Het platform is namelijk zo ontworpen dat er ruimte is voor toekomstige ontwikkelingen en innovaties.

Een demonstratie van HDR10+ laat helaas nog even op zich wachten. Die vindt namelijk plaats tijdens CES 2018 in januari. Dan wordt er ook meer bekend over het licentieprogramma.