80 Day Race: schone race om de aarde van start in Parijs

Nog twee jaar, dan trekt de 80 Day Race de wereld over voor een volledig CO2-loze tocht van 40.000 kilometer. Vandaag werd het startpunt van de wedstrijd bekend gemaakt: de Eiffeltoren in Parijs.

De 80 Day Race is een initiatief van Frank Manders en Jenny Berlo. Zij willen met meerdere teams de wereld over met voertuigen die geen fossiele brandstoffen of een verbrandingsmotor gebruiken. De naam doet wellicht een belletje rinkelen, want de wedstrijd is geïnspireerd op het boek Around the world in 80 days van Jules Verne. De deelnemende teams zullen in april 2017 van start gaan en doen tijdens de tocht acht steden aan. De route tussen deze steden bepalen ze zelf.

Tot nu toe heeft in ieder geval STORM Eindhoven medewerking toegezegd aan het evenement. Het Nederlandse team werkt aan de eerste tourmotor ter wereld die volledig op accu’s werkt, zodat ze niet meer afhankelijk zijn van benzine of andere vervuilende brandstoffen. Ook de Spanjaard Albert Bosch, de Fransman Eric Vigouroux en de Kroatische fabrikant Rimac zijn voornemens aan de start te verschijnen.

“Met de 80 Day Race starten we een nieuw, groots avontuur. Waar kun je dan beter beginnen dan in Parijs? We willen pioniers zijn, zorgen voor nieuwe mogelijkheden met nieuwe technologie”, vertelt Manders. “Als we op die manier de volgende generatie kunnen inspireren, dan gaan we een mooie, schone toekomst tegemoet.”