Amerikaans slaaponderzoek gaat Apple’s ResearchKit en IBM’s Watson Health Cloud gebruiken

De American Sleep Apnea Association (ASAA) gaat een groot slaaponderzoek uitvoeren via iPhones en Apple Watches. De organisatie heeft daarvoor, samen met IBM, een app ontwikkeld op Apple’s ResearchKit. Dit platform van Apple biedt de mogelijkheid om grootschalige medische onderzoeken uit te voeren door data te verzamelen via Apple’s smartphone. De data wordt in dat geval verwerkt door de Watson Health Cloud van IBM.

Volgens de ASAA heeft één op de tien Amerikanen last van chronische slapeloosheid. En 25 miljoen mensen hebben last van een aandoening genaamd slaapapneu. De organisatie wil het verband onderzoeken tussen deze problemen en allerlei andere zaken, van andere medische aandoeningen tot productiviteit op het werk. Via de app wordt data verzameld en wordt mensen gevraagd enquetes in te vullen. Alle data wordt verzameld in geanalyseerd in Watson Health Cloud.

Hoofdonderzoeker Carl Stepnowsky legt uit:

We hebben van het gewone leven het laboratorium gemaakt voor dit onderzoek, doordat we via crowdsourcing data verzamelen en daarmee een inzicht kunnen krijgen op een manier die niet eerder mogelijk was. Dankzij ResearchKit en Watson Health Cloud helpt deze app ons om het grootste bevolkingsonderzoek ooit op te zetten om data te verzamelen van gezonde en gezonde slapers, die we vervolgens kunnen delen met andere wetenschappers.

Gebruikers van de app helpen overigens niet alleen de medische wetenschap. Ze krijgen ook direct feedback, waardoor ze meer inzicht krijgen in de link tussen slaapgedrag en hoe het met ze gaat. Daarbij krijgen ze ook tips over hun slaapritme.

De app, SleepHealth, is op dit moment enkel in de Amerikaanse App Store te downloaden, maar de makers hebben plannen om later ook onderzoek te gaan doen in andere landen.

SleepHealth