Google experimenteert met mobiel betalen waarbij je telefoon in je broekzak blijft zitten

Hands Free

Je smartphone tegen een pinapparaat houden en daarmee betalen. Dat is het idee achter vrijwel elke mobiel betaalsysteem dat op dit moment op de markt is of komt. Van Apple Pay tot de eigen initiatieven van banken, zoals ING in Nederland. Maar bij Google vinden ze dat maar gedoe, waarom zou je je telefoon uit je zak moeten halen? Daarom test het bedrijf in San Fransico met Hands Free.

Het idee is heel simpel: je telefoon gebruikt de draadloze technologie en locatie-functionaliteit van je telefonie om te kijken of je in een winkel bent. Als je naar de kassa loopt, zeg je vervolgens “Ik betaal met Google.” De verkoper zal om je initialen vragen en vervolgens krijgt hij een foto te zien om te kijken of er niet iemand met een gejatte telefoon voor zijn neus staat.

Google wil het proces het liefst nog verder automatiseren, door een camera met gezichtsherkenning te gebruiken die automatisch de identiteitscheck uitvoert. “Alle beelden die door de Hands Free-camera worden vastgelegd worden meteen verwijderd”, vertelt Google daarbij.

Voorlopig gaat het om een lokaal experiment in de VS en de vraag is of het uiteindelijk verder wordt uitgerold. Het nadeel is dat Hands Free weer een speciaal systeem in de winkel vereist. Het voordeel van veel andere mobiele betaaldiensten is dat ze gewoon werken met de EMV-standaard voor contactloos betalen.