Amerikaanse marine stopt ontwikkeling ‘robotezel’ vanwege lawaai

De Amerikaanse marine is gestopt met de ontwikkeling van de ‘robotezel’, de LS3. De draagrobot werd in 2,5 jaar tijd ontwikkeld door onderzoekstak DARPA van het ministerie van Defensie in samenwerking met Boston Dynamics, een dochterbedrijf van Google.

De ezel moest meer dan 180 kilo kunnen dragen en met millitiaren kunnen meelopen over ruig terrein. De robot werd aangestuurd door stemcommando’s en handgebaren. De ontwikkeling van de robot kostte meer dan 32 miljoen dollar, maar is nu stil gezet omdat de robot te veel lawaai maakt laat Military weten.

In 2013 werd er al tien miljoen dollar geïnvesteerd in het stiller maken van de robot en hem beter bestand maken tegen kogels. De robotezel maakte namelijk het geluid van een grasmaaier en was daarom makkelijk op te sporen voor de vijand.

Met de laatste investeringen werd de ‘Spot’ gebouwd, een viervoetige robot ter grootte van een hond die een stuk stiller was. Afgelopen september werd hij getest in de bossen van Quantico, Virgina maar bleek dat hij te klein en niet geavanceerd genoeg was.

James Pineiro, hoofd van het Warfighting Lab, laat weten dat hij Spot nu meer ziet als een middel om het gebied te verkennen:

Het probleem is dat Spot in zijn huidige configuratie niet de autonomie heeft om dat te doen wat hij zou moeten doen. Hij heeft de mogelijkheid om door het gebied te lopen, maar moet volledig door een controller worden aangestuurd.

Voor nu staan de LS3 en Spot beide in de stalling en staan er geen toekomstige experimenten op de planning.