Android-apps snel overzetten naar Windows Phone niet langer mogelijk

Project Astoria was een ambitieus initiatief van Microsoft. Met het programma konden ontwikkelaars in korte periode hun apps porten naar Windows Phone, waardoor ze hun applicaties snel op het mobiele Windows-platform konden uitbrengen. De stekker wordt echter uit dit initiatief getrokken. Reden hiervoor is de overname van Xamarin, een platform om apps voor meerdere besturingssystemen te maken.

Met Xamarin is het mogelijk om een native applicatie te bouwen voor Windows 10, iOS en Android. Dat is volgens Microsoft een betere manier voor ontwikkelaars om alle grote platformen te bereiken, dus Project Astoria is niet langer nodig.

In potentie gevaarlijk nieuws: een app moet voor Xamaerin wel op een specifieke manier worden gebouwd, iets wat ontwikkelaars wellicht niet doen als ze zich voornamelijk op Android richten. De kans dat populaire Android-apps worden uitgebracht is hierdoor mogelijk iets kleiner geworden. Porten kon simpeler zijn.

Het overzetten van iOS-apps wordt op termijn makkelijker dankzij de iOS Bridge. Microsoft raadt ontwikkelaars daarom aan om dit project naast Xamarin te gebruiken.

Deze veranderingen zijn wellicht wat technisch, maar hebben een grote invloed op het app-aanbod voor Windows Phone. Het mobiele platform is een stuk minder populair dan Android en iOS, wat het onaantrekkelijk maakt om er apps voor te bouwen. De middelen om apps over te zetten zijn daarom ontzettend belangrijk: hiermee kunnen apps gebouwd voor populaire platformen alsnog snel worden overgezet.