Apple, Google, Microsoft en Facebook gaan gebruikers waarschuwen wanneer overheid data bij ze opvraagt

Volgens The Washington Post gaan de vier grootste techbedrijven hun klanten binnenkort waarschuwen wanneer de overheid informatie over hen opvraagt. Als gevolg van de NSA spionage is er veel onduidelijkheid over de data die overheden op dit moment tot hun beschikking hebben.

De bedrijven geven nu al wel openheid van zaken als het gaat om de hoeveelheid accounts waarvan data wordt opgevraagd, maar als individuele gebruiker weet je op dit moment nog niet of er ook in jouw gegevens wordt geneusd. Binnenkort is het de bedoeling dat je daar dus een melding van krijgt.

Niet in alle gevallen wordt je op de hoogte gesteld, als de FBI of FISC (Foreign Intelligence Surveillance Court) onderzoek naar je plegen krijg je hier geen melding van. Verzoeken van bijvoorbeeld de politie of justitie worden wel gemeld.

Uiteraard is de Amerikaanse overheid ‘not amused’ met de aangekondigde maatregelen van Microsoft, Google, Facebook en Apple. Zij zijn bang dat het hun politieonderzoeken kan schaden, zo kunnen onderzochte personen bewijsmateriaal vernietigen of op de vlucht slaan.