Of de Apple Watch een mislukking is hangt af van de Apple Watch 2

Apple Watch

De Apple Watch bestond gisteren een jaar. Door de lange periode tussen de aankondiging en de release voelt het soms langer, maar tot een jaar geleden zag je nog niemand met Apple’s horloge om zijn pols. En vandaag de dag zie je hem nog steeds niet heel veel.

De vraag of Apple’s horloge een succes is, wordt dan ook over het algemeen negatief beantwoord. De nieuwe iPhone of iPad kun je de Apple Watch niet noemen. Maar het is ook nog veel te vroeg om het een mislukking te noemen. De iPhone had in 2007 ook een slow start. Sterker nog: de Apple Watch ging het afgelopen jaar twee keer zo vaak over de toonbank, als je de schattingen van analisten mag geloven.

Daarmee bereikte Apple een aandeel van driekwart van de smartwatchmarkt, haalt iCulture aan in een analyse. En de jaaromzet van de Apple Watch ligt waarschijnlijk drie keer zo hoog als die van Fitbit, schrijft de Wall Street Journal.

Of de Apple Watch wel of niet gefaald heeft, kun je eigenlijk alleen vaststellen als je de targets van Apple voor het horloge zou kennen. Maar waar iedereen het over een is, is dat er nog een hoop moet gebeuren om het een goed product te maken.

Traagheid

Een concrete uitdaging voor Apple ligt er op het gebied van apps. Ondanks aanpassingen aan de manier waarop die werken blijven ze traag. Daarnaast is het opstarten van een app via een menu van bolletjes in de praktijk niet heel handig. En je kunt je überhaupt afvragen hoe nuttig het is om dezelfde app-filosofie zoals je die kent van smartphones en tablets (een menu waarmee je een app opstart waarmee je vervolgen iets doet), wel past bij een smartwatch. Moet je functies en diensten niet op een hele andere manier aanbieden dan via een app?

Apple Watch

Wat ik zie in mijn eigen gebruik en ook hoor van andere Watch-dragers is dat het horloge vooral gebruikt wordt voor notificaties en fitnesstoepassingen. Precies twee dingen waarmee Apple zijn horloge ook aanprijst op de site. Daarnaast is het tonen van informatie (zoals het weer, je agenda, je beweging op het dag) op het horlogescherm middels complicaties handig. Maar de ‘snelle blik’ waarmee je met één swipe informatie kunt tonen gebruik ik eigenlijk nooit, mede door de traagheid van het laden van de informatie.

Traagheid speelt in de praktijk ook Siri parten. Het idee van praten tegen je horloge a la the Knightrider is fantastisch. Maar vervolgens nog tien seconden met je pols omhoog moet staan om te wachten tot de tekst daadwerkelijk is ingevoerd en je een reactie krijgt, maakt het compleet nutteloos.

Nieuwe hardware

De traagheid van de Apple Watch is waarschijnlijk niet op te lossen door software updates, maar vereist een snellere processor en eventueel ook een zelfstandige verbinding met mobiel internet. Dat zou betekenen dat Apple de huidige Apple Watch-bezitters er van zou moeten overtuigen om opnieuw honderden euro’s neer te leggen voor een horloge.

Nu is het voor Apple nooit een heel goed probleem om zijn gebruikers keer op keer flink veel geld te laten betalen voor zijn producten, maar in dit geval denk ik dat Apple echt moet gaan overtuigen. Iets wat het bedrijf in 2008 deed met de iPhone 3G: eindelijk snel internet en -niet onbelangrijk- een App Store waardoor je echt nuttige dingen kon gaan doen met de smartphone.

In dat opzicht kan een eventuele aankondiging op de WWDC of in september wel een het beslissende moment worden voor de Apple Watch. Met enkel een dunner design en nog meer polsbandjes gaat Apple het niet winnen.