Autofabrikanten gaan samen snelladers voor elektrische auto’s in heel Europa plaatsen

Een hele mooie stap voor de groei van elektrisch vervoer: een groep autofabrikanten slaan de handen in één om een netwerk van supersnelle opladers voor elektrische auto’s in heel Europa neer te zetten. Onder meer BMW, Daimler, Ford en Volkswagen zijn betrokken bij het initiatief. Langs de belangrijkste snelwegen moeten zo’n 400 van deze tankstations van de toekomst komen.

Het belangrijkste aan dit initiatief is dat het gaat om laders met een maximaal vermogen van 350 kW. Als je auto hier ondersteuning voor biedt, kun je hem extreem snel opladen. Even bijladen terwijl je een kopje drinkt en vervolgens weer honderden kilometers afleggen; dat is het idee. Het netwerk wordt gebaseerd op het Combined Charging System (CCS), waarvan de aansluiting overweg kan met bijna alle modellen elektrische auto’s.

De bouw van het netwerk begint volgend jaar en in 2020 moet het klaar zijn. Al is de kans natuurlijk groot dat tegen die tijd de plannen verder zijn uitgebreid en de joint venture van autofabrikanten dus lekker door blijft bouwen. Of Nederland voorkomt in de plannen is onduidelijk, maar dit is wel zeer aannemelijk gezien de omvang van het project.

Het is bijzonder dat de verschillende autofabrikanten samenwerken om dit voor elkaar te krijgen. De autoindustrie staat er namelijk om bekend niet altijd goed samen te werken.