Uber moet 650.000 euro betalen voor overtreding taxiwet

Opnieuw een flinke boete voor Uber in Nederland. De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat langs bij het bedrijf om 650.000 euro op te halen. Het gaat daarbij om het restant van een eerder opgelegde dwangsom van 1 miljoen euro.

De dwangsom werd opgelegd omdat Uber met UberPOP de taxiwet overtrad. Er werd uiteindelijk 350.000 euro geïnd van de dwangsom, waarna Uber besloot te stoppen met de dienst. Desondanks wist Uber via een andere constructie alsnog de wet te overtreden, zegt de inspectie. Het gaat om een pachtconstructie, waarbij chauffeur de ondernemersvergunningen van anderen konden gebruiken om te rijden voor Uber. Volgens de ILT is voor het gebruik van de vergunning van een ander een dienstverband of zzp-constructie met die onderneming nodig en die was er niet.

De Inspectie Leefomgeving en Transport schrijft daarover:

Uber bood via Uber Marktplaats chauffeurs zonder taxivergunning de gelegenheid om illegale pachtconstructies aan te gaan met bedrijven die daar wel over beschikken. Bedrijven met een vergunning konden zich op dit platform registreren. Uber informeerde vergunningloze chauffeurs via de site hoe ze taxivervoer konden verrichten op de vergunning van een geregistreerd bedrijf.

Reactie Uber

In een reactie laat Uber weten in de veronderstelling dat deze constructie een “geaccepteerde constructie” is, omdat deze al jaar breed wordt toegepast in ons land. Taxichauffeurs sluiten zich aan bij een maatschap om zo onder de kosten van 1500 euro voor een ondernemersvergunning uit te komen. Op internet zijn er talloze te vinden. Iets wat verder ook los staat van Uber.

Een woordvoerder van Uber zegt hierover:

We zijn dan ook verrast door de aantijgingen van ILT aan ons adres aangezien wij de afgelopen maanden constructief met hen in gesprek zijn geweest en niet op de hoogte waren van dit onderzoek. We hebben de informatie over de maatschappen van derde partijen op onze website direct offline gehaald en zullen het officiële document bestuderen zodra wij het ontvangen.

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft sinds de komst van Uber naar ons land meer dan 70 Uber-chauffeurs aangehouden of gehoord voor illegaal taxivervoer. Dit gebeurde vooral in de tijd dat UberPOP werd aangeboden in Nederland.