BMW, Intel en MobilEye testen vanaf de zomer zelfrijdende auto’s in Europa

In juni werd bekend dat BMW, Intel en MobilEye samen een autonome auto gaan maken. Niet veel later werd duidelijk dat de eerste versie over vijf jaar in productie moet gaan. En nu is er nog meer bekend geworden: tijdens CES lieten de bedrijven weten halverwege dit jaar te gaan testen met de voertuigen in de Verenigde Staten en Europa.

Het gaat om een vloot van ongeveer 40 autonome BMW’s uit de 7 Series, die technologie van Intel en MobilEye bevatten. De techniek is bovendien niet alleen door BMW te gebruiken, maar ook door andere fabrikanten en ontwikkelaars. Dit gaat van individuele modules tot een volledige oplossing met diverse ervaringen voor de uiteindelijke bestuurder.

“Dit jaar gaat onze vloot aan voertuigen deze technologie al testen in het verkeer”, vertelt Klaus Fröhlich, bestuurslid bij BMW AG for Development. “Dit is een significante stap richting de introductie van de BMW iNext in 2021, dat het eerste volledige autonome voertuig van BMW wordt.”

Techniek

In de auto’s komen onder meer processors van Intel en een platform voor belangrijke functies als het rijden, het bepalen van de route en het maken van beslissingen. Ook zorgt Intel voor de kunstmatige intelligentie, namelijk Intel Nervana. Vanuit MobilEye komt er een processor voor de beelden die gemaakt worden. Daarnaast is dit bedrijf verantwoordelijk voor onder meer het verwerken en interpreteren van de input uit de sensoren.