Deze buigbare smartphone heeft een holografisch 3D-scherm

Je huidige smartphone is misschien nog een plat, rechthoekig schermpje, maar in de nabije toekomst kan dat toestel er wel eens heel anders gaan uitzien. Onderzoekers van de Canadese Queen’s University zijn er namelijk in geslaagd om een heel ander soort smartphone te ontwikkelen. Dit flexibele apparaatje kan worden gebogen en heeft zelfs een holografisch scherm.

Nederlander Roel Vertegaal, waar we enkele weken geleden mee spraken, geeft leiding aan het Human Media Lab dat het onderzoek heeft uitgevoerd. Eerder ontwikkelde zijn team al de ReFlex: een buigbare smartphone met een normaal scherm.

In onderstaande video ziet het hologramscherm er nog niet heel indrukwekkend uit. De hoeveelheid pixels ligt nog vrij laag, waardoor je eerder naar een stippenmotief kijkt dan naar een gewone afbeelding. Zie je het beeld in het echt, dan is ie volgens de onderzoekers een stuk imposanter. Het scherm toont namelijk 3D-beelden, die door een speciale beeldtechnologie vanuit iedere kijkhoek te zien zijn. Hierdoor lijkt er werkelijk iets ‘in’ je smartphone te zitten. Een speciale 3D-bril is niet nodig.

Flexibel

Brilloze 3D-technologie is niks nieuws, maar doorgaans vereist dit een zeer specifieke kijkhoek. Bekijk je zo’n scherm iets teveel van opzij, dan zie je een vertekende plaat in 2D. Bij de holo-smartphone is dit niet het geval.

Het buigbare karakter zorgt ervoor dat de telefoon makkelijk alle kanten op gebogen kan worden, zonder dat het toestel breekt. Hierdoor moet het toestel op termijn net zo flexibel worden als een blaadje papier.

Qua verdere hardware is deze telefoon trouwens best ‘gewoontjes’. Zo zit er een Snapdragon 810-chip en heeft hij 2GB aan RAM. Logisch ook, want de telefoon is vooral gemaakt voor proeven. Op maandag wordt hij aan een groot publiek getoond, maar hij is verder niet bedoeld voor de verkoop.