Samsung start campagne om je over te halen hun smartphones niet te gebruiken

Samsung start vanaf vandaag een nieuwe campagne om de verkeersveiligheid in Nederland te verbeteren. In iedere communicatie over smartphones komt vanaf nu de zin ‘Stuur vast, smartphone los’ te staan. Daarnaast komt er een speciale app die automobilisten en fietsers moet helpen om hun aandacht op het verkeer te houden.

Volgens onderzoek van PanelWizard in opdracht van de elektronicafabrikant gebruikt een derde van de Nederlandse verkeersdeelnemers zijn smartphone weleens niet-handsfree. Een oorzaak is de sociale druk die ze voelen om oproepen en berichten direct te beantwoorden. Samsung wil daar wat aan doen met zijn campagne, die ondersteund wordt door het ministerie van Infrastructuur & Milieu, Veilig Verkeer Nederland, ANWB, De Fietsersbond, Flitsmeister, RAI Vereniging, Team Alert, Nederland ICT en de Hogeschool van Utrecht.

In de speciale In-Traffic Reply App worden er automatisch reacties verstuurd als je een oproep of een bericht krijgt in het verkeer. De smartphone weet via de activiteitensensor of GPS dat je op de fiets of in de auto zit, waarop hij zich inschakelt. De reacties die je kunt versturen zijn verschillend. Er is een standaardreactie, namelijk “ik zit in het verkeer, dus ik kan op dit moment niet antwoorden”, een grappige reactie met animatie en je kunt een eigen reactie instellen.

In-Traffic Reply Samsung

“Smartphones zijn handig om mee te navigeren, maar appen achter het stuur is een groot probleem. Het is verleidelijk om toch te reageren op dat berichtje of je sociale media te checken”, zegt Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur & Milieu. “Als je achter het stuur een paar seconden bent afgeleid, ben je zo een voetbalveld verder. En we zien allemaal de slingerende fietsers. Mooi dus dat de markt met technische oplossingen komt.”

De app is nog niet voor iedereen te downloaden. Samsung zoekt nog naar 500 mensen die het willen testen. Aanmelden kan via de website van Samsung. De In-Traffic Reply App is voorlopig alleen beschikbaar voor Android. In mei wordt hij officieel gelanceerd en verschijnt hij ook in de Google Play Store. Of er ook een variant voor iOS komt, is niet duidelijk.

Vooral appen en bellen

Samsung is al langer bezig met het verbeteren van verkeersveiligheid. Eerder maakte het al Beat the Street, een lesprogramma waarmee middelbare scholieren in virtual reality leren wat de gevaren in het verkeer zijn. Volgens het onderzoek van PanelWizard is dat ook echt nodig. 31 procent gaf aan wel eens te appen in het verkeer. Niet-handsfree bellen tijdens het rijden doet bijna een kwart van de automobilisten wel eens en ruim een derde van de fietsers.