‘Chinese overheid plaatst ieder jaar 488 miljoen nepberichten op sociale media’

De Chinese overheid zou ieder jaar 488 miljoen nepberichten plaatsen op sociale media, aldus een nieuw onderzoek in handen van CNN. Met dat grote aantal nepposts wil de overheid de aandacht afleiden van gevoelige onderwerpen binnen het land.

Dat kan de Chinese overheid prima, aangezien veel grote, buitenlandse sociale media zoals Facebook daar zijn geblokkeerd. De autoriteiten binnen het land hebben een vinger in de pap bij lokale websites, waardoor ze kunnen censureren.

Het plaatsen van de nepberichten gebeurt volgens de onderzoekers door burgers. Zij krijgen 50 Chinese centen (7 eurocent) voor ieder positieve overheidspost die ze op sociale media plaatsen.

Het zijn echter niet alleen deze onderbetaalde sociale media-gebruikers. Het onderzoek concludeert dat veel berichten ook door overheidsinstanties geschreven kunnen zijn, door ambtenaren die het er naast doen. Deze ambtenaren zouden niet eens door de overheid extra worden betaald, maar moeten het houden bij hun salaris.

Het onderzoek is gebaseerd op meer dan 40.000 berichten afkomstig uit gelekte e-mails van 2013 en 2014, die aantonen wat voor propaganda er allemaal op Chinese sociale media werd gedeeld.