De handige SCiO scanner meet de chemische samenstelling van je voedsel en medicijnen

Na de TellSpec scanner, die binnen enkele seconden alle voedingstoffen in je eten kan analyseren is er nu de SCiO, een soortgelijk apparaat dat naast voedsel ook de chemische samenstelling van medicijnen, planten en vele andere producten kan vaststellen.

Afgelopen dinsdag werd de draagbare scanner op Kickstarter gelanceerd door het Israëlische bedrijf Consumer Physics. De Gadget werkt met behulp van een LED licht waarmee de moleculen van een materiaal of object kunnen worden gemeten. Omdat iedere molecuul een andere vorm heeft, wordt het licht teruggekaatst op verschillende golflengtes waardoor de scanner in staat is een specifiek product of materiaal te herkennen.

It senses the spectrum of the actual molecules, sends it to the cloud, and compares what it finds to a huge database.

Schermafbeelding 2014-04-30 om 13.56.37De scanner is hierdoor in staat de chemische samenstelling van een breed scala aan materialen vast te stellen; van benzine, kleding en rubber tot de rijpheid van een avocado of het welzijn van je kamerplant! Erg handig, gebruikers kunnen er hierdoor achterkomen wat een bepaalde stof is, en beter nog: wat het dus níet is. Op een bijbehoren app op je smartphone wordt de informatie zichtbaar, en dat werd tijd volgens de makers:

Smartphones give us instant answers to questions like where to have dinner, what movie to see, and how to get from point A to point B, but when it comes to learning about what we interact with on a daily basis, we’re left in the dark. We designed Scio to empower explorers everywhere with new knowledge and to encourage them to join our mission of mapping the physical world.

Er van uit gaande dat de database voorzien is van alle informatie die nodig is om verschillende vetten, koolhydraten en proteïnen te identificeren, kan het systeem jou van gedetailleerde informatie voorzien over het eten dat je hebt gescand. Handig voor mensen met een allergie of speciale dieetwensen, en daarnaast natuurlijk ook een makkelijke en leuke manier om meer over je voedsel te weten te komen.

De SCiO is niet de eerste voedselscanner die wordt geïntroduceerd. De TellSpec haalden in 2013 ruim $300,000 op met een succesvolle Indiegogo campagne. Het product is op dit moment in ontwikkeling en wordt naar verwachting nog deze zomer geleverd. In tegenstelling tot de TellSpec richt SCiO zich echter wel op een veel breder scala aan producten en materialen. Het lijkt er op dat er dus grote stappen worden gemaakt op het gebied van het handmatig scannen van willekeurige producten! Wij kunnen niet wachten!

Schermafbeelding 2014-04-30 om 14.00.27 scio_scan_closeup-100264527-large