Star Wars, Disney en Marvel: dit zijn de belangrijkste aankondigingen van D23

Ahsoka aankondigingen tijdens D23

Twee keer per jaar organiseert Disney een enorm evenement: D23. Afgelopen weekend was het weer zo ver, wat betekent dat er ook weer tal van aankondigingen vanuit het Disney-merk zijn geweest. En zoals je weet omspant dat merk tegenwoordig niet alleen Disney, maar bijvoorbeeld ook Star Wars, Marvel en Pixar. Met andere woorden: er is héél veel aangekondigd! Wij zetten de tofste nieuwtjes en trailers voor je op een rij.

Star Wars: The Mandalorian, Ahsoka en The Bad Batch

Om maar eens te beginnen met alle nieuwtjes rondom Star Wars, want dat zijn er tegenwoordig nogal wat. Naast de films hebben we tegenwoordig immers ook allerlei series. De eerstvolgende serie is Andor, dat zich vijf jaar voor Rogue One: A Star Wars Story afspeelt. Tijdens D23 kregen we de laatste trailer van de 24-delige serie, die op 21 september op Disney+ verschijnt.

En ook van een andere serie verscheen een trailer: The Mandalorian seizoen 3! In het derde seizoen zijn Grogu en de Mandalorian weer samen en gaan ze weer samen op reis. Dat belooft dus nu al veel goeds! Het nieuwe seizoen verschijnt in 2023 op Disney+.

Een andere grote Star Wars-serie waar we al even op zitten te wachten, is natuurlijk Ahsoka, over het gelijknamige karakter. Inmiddels is duidelijk dat de serie in 2023 op Disney+ verschijnt.

Ook is tijdens D23 meer bekend geworden over het tweede seizoen van The Bad Batch, dat op 4 januari verschijnt. In het tweede seizoen – dat uit zestien afleveringen bestaat – zijn we een aantal maanden verder en gaat de groep verder op hun reis. Daarbij komen ze oude en nieuwe vrienden en vijanden tegen, en komen ze op diverse nieuwe plekken terecht.

Daarnaast verscheen een trailer van Star Wars: Tales of the Jedi, dat een serie van geanimeerde, korte verhalen wordt over de Jedi uit de prequel-films. De shorts verschijnen op 26 oktober op Disney+.

Marvel: Halloween-special en Secret Invasion

Natuurlijk kwamen ook de diverse Marvel-projecten tijdens D23 aan bod. Toch zit hier minder groot nieuws bij, aangezien Marvel in juli tijdens San Diego Comic Con nog uit de doeken heeft gedaan hoe Phase 5 en 6 eruit gaan zien. Zo weten we dat Phase 4 eindigt met de nieuwe Black Panther-film, die op 11 november in de bioscoop verschijnt. Op 17 februari gaat dan Phase 5 van de Multiverse Saga van start, met Ant-Man and the Wasp: Quantumania.

Maar dat betekent niet dat er helemaal géén nieuws is. In tegendeel zelfs: Marvel had een grote presentatie met toch wat interessante, nieuwe zaken. Zo is bekend geworden dat er een Marvel special naar Disney+ komt, speciaal voor Halloween. De special heet Werewolf by Night, die op 7 oktober verschijnt. De serie lijkt in zwart-wit te zijn gemaakt en lijkt klassieke horrorthema’s te bevatten: herkenbare muziek, bloed en gegil, en natuurlijk veel spanning rondom de diverse monsters en moordpartijen.

Daarnaast toonde Marvel tijdens D23 een nieuwe trailer van Secret Invasion, een serie die draait om de Skrulls die blijkbaar al jaren de aarde infiltreren. Sterker nog, die Skrulls hebben hoge posities weten in te nemen. Nick Fury en Skrull Talos werken in de serie samen om het probleem aan te pakken. Secret Invasion verschijnt in de lente van 2023.

Ook niet onbelangrijk: tijdens D23 werd duidelijk wie de nieuwe Fantastic Four-film gaat regisseren. En dat blijkt niemand minder te zijn dan Matt Shakman, die alle afleveringen van de serie WandaVision regisseerde, te zijn. De film verschijnt op 8 november 2024 in de bioscoop.

Marvel-baas Kevin Feige kondigde verder wat meer aan over de cast van Thunderbolts, dat gaat over een team van superschurken die tot inkeer zijn gekomen. Daarin zitten zoals verwacht wat bekende namen, die we al eerder in Marvel-films zagen. De groep wordt geleid door Contessa Valentina Allegra de Fontaine (Julia Louis-Dreyfus), die we al in een paar cameo’s zagen wanneer ze schurken recruiteerde. Verder keren Red Guardian (David Harbour) en Yelena Belova (Florence Pugh) – die we beiden leerden kennen in de film Black Widow – terug. Het team bestaat verder uit Ghost uit de Ant-Man-films (Hannah John-Kamen), U.S. Agent uit The Falcon and the Winter Soldier (Wyatt Russel) en niemand minder dan Bucky (Sebastian Stan). Tot slot keert de Taskmaster uit Black Widow (Olga Kurylenko) terug.

Disney: Disenchanted, The Lion King en Peter Pan & Wendy

D23 is natuurlijk niets zonder aankondigingen van echte Disney-films, en die waren er ook volop. Te beginnen met Disenchanted, het vervolg op Enchanted. In deze nieuwe film is het vijftien jaar geleden sinds Giselle (Amy Adams) en Robert (Patrick Dempsey) trouwden en Giselle is het leven in de stad ondertussen wel zat. Daarom gaat het gezin naar de buitenwijk Monroeville, maar ook dat blijkt niet helemaal te zijn wat Giselle wil. Daarom zoekt ze hulp bij de magie van Andalasia. Maar dat gaat fout: het hele dorp wordt omgetoverd in een echt sprookje en het geluk van haar gezin loopt gevaar.

We hoorden in maart 2021 al over een ander tof Disney-project: Peter Pan & Wendy. We weten al dat Jude Law de rol van Captain Hook gaat spelen (hoera!) en dat de jonge acteurs Alexander Moloney en Ever Anderson de rollen van Peter en Wendy op zich gaan nemen. Maar helaas is ook duidelijk geworden dat de film wat vertraging op heeft gelopen. In eerste instantie moest de film dit jaar nog verschijnen, maar dat lukt helaas niet. Wel is nu duidelijk dat de film in 2023 op Disney+ verschijnt.

Naast Peter Pan & Wendy is er nog een gigantische Disney-naam met een update: The Lion King. Er komt namelijk een prequel van de film, zo kondigde Disney tijdens D23 aan. Deze prequel draait om Mufasa en heet dan ook MUFASA: The Lion King. De film vertelt aan de hand van flashbacks van Rafiki, Timon en Pumbaa het verhaal van Mufasa als jonge leeuw. Daarmee ontdekken we dus meer over hoe Mufasa de koning werd die wij kennen. Helaas is nog niet bekend wanneer de film verschijnt, maar hij is al wel in productie.

En dan is er nog zo’n grote filmnaam: Snow White! In 2024 verschijnt een live-action versie van de film, met Rachel Zegler (West Side Story) en Gal Gadot (Wonder Woman) in de hoofdrollen. En ja, ook The Little Mermaid – die in mei 2023 op het witte doek komt – kreeg een update. Van deze film kregen we een fijne teaser trailer.

Verder heeft Disney tijdens D23 wat details laten vallen over andere nieuwe projecten. Eén daarvan is Haunted Mansion, gebaseerd op de attractie in pretparken. En nee, het is niet de eerste keer dat Disney een film maakt op basis van een attractie. Pirates of the Caribbean kwam ook zo tot stand. Haunted Mansion – met Jamie Lee Curtis in de hoofdrol – gaat over een vrouw en haar zoon die een groep spirituele experts inhuren, in de hoop dat zij een reeks bovennatuurlijke wezens weg kunnen sturen. De film verschijnt volgend jaar.

En dan tot slot: de film Wish, die in de herfst van 2023 verschijnt, wat ook het jaar is dat Disney 100 jaar bestaat. Wish is een geanimeerde musical, die zijn inspiratie vindt in alle films die Disney eerder heeft gemaakt. De film stelt vooral de vraag: “Hoe is de ster waar zoveel karakters een wens mee deden ontstaan?”. In de film zien we de zeventienjarige Asha, een optimist met goede humor en veel liefde voor haar gemeenschap. Als ze zich even wanhopig voelt, vraagt ze de sterren om hulp. En er komt antwoord: een kosmische bal energie genaamd Star komt helpen. Samen proberen ze de gemeenschap te helpen.

Pixar: Elemental, Inside Out 2

Dacht je dat we er dan waren? Natuurlijk niet! Ook Pixar werkt weer aan gave projecten, waar we tijdens D23 meer over hoorde. Denk aan de film Elemental, die op 16 juni 2023 verschijnt. De film gaat over een stad waar vuur-, land- en lucht-bewoners samen wonen. Specifiek volgen we Ember – een sterke en vurige jonge vrouw –  en Wade – een grappige, go-with-the-flow man.

Elemental van Pixar

Beeld: Pixar

De eerste Pixar-film die verschijnt, is echter Strange World. Deze film – die op 23 november al in de bioscoop verschijnt – gaat over een ongelofelijke familie die over zijn verschillen heen moet komen om een vreemde wereld te redden. In de film zitten stemmen van onder meer Jake Gyllenhaal, Dennis Quaid en Lucy Liu.

Maar er komen meer films aan, zoals de film Elio. Dit verhaal gaat over de elfjarige, dromerige Elio, die een artistieke, creatieve man is. Maar hij vindt het lastig om zijn plek te vinden in de wereld. Moeder Olga – die aan een geheim militair project werkt – probeert een vreemd signaal uit de ruimte te decoderen. maar het is Elio die daadwerkelijk contact maakt, de ruimte in gaat en per ongeluk aangezien wordt voor een ambassadeur van de aarde. De film verschijnt in de lente van 2024.

Vlak daarna – in de zomer van 2024 – verschijnt Inside Out 2, een vervolg op de eerste film. Heel veel is nog niet bekend over de film, al weten we wel dat het opnieuw over de gevoelens van Riley gaat. En Riley is ondertussen een tiener, dus die voelt misschien ook wel wat nieuwe emoties!

Daarnaast is aangekondigd dat de allereerste langlopende, geanimeerde Pixar-serie Win or Lose in de herfst van 2023 op Disney+ verschijnt. Deze serie gaat over de Pickles, een softballteam op de middelbare school. We volgen hen tijdens de week voor het grote kampioenschap. Iedere aflevering vindt dus in die week plaats, maar in iedere aflevering zien we het perspectief van een ander karakter. Denk aan de spelers zelf, hun ouders en meer.

Win or Lose van Pixar. Beeld: Pixar.

Verder verschijnt in 2023 de serie Iwájú op Disney+, die gemaakt is met het Pan-Afrikaanse stripboekbedrijf Kugali. De serie is een soort liefdesbrief aan Lagos, Nigeria, waar we Tola volgen. Tola is een jonge vrouw van een rijk eiland en ze is de volgende in lijn voor de troon. We volgen haar en haar beste vriend Kole, een tech-expert en zoon van het vaste land.

Overige projecten: Willow, Indiana Jones 5 en Percy Jackson and the Olympians

Natuurlijk zijn er ook diverse projecten die niet onder de grote namen van Disney vallen, zoals Willow. Deze serie is gemaakt door Lucasfilm, maar valt niet binnen het Star Wars-universum. Willow is van origine een fantasy avonturenfilm uit 1988, die gaat over een jonge boer die een speciale baby moet beschermen van een gemene koningin. De nieuwe serie gaat terug naar de wereld van Willow en volgt een groep helden die op een gevaarlijke missie gaan. De serie verschijnt op 30 november op Disney+.

Geloof het of niet, maar na veertig jaar is Lucasfilm zeker nog niet klaar met Indiana Jones. En Harrison Ford duidelijk ook niet, want binnenkort verschijnt de vijfde film met hem weer in de hoofdrol. Tijdens D23 werd duidelijk wanneer die film op het witte doek komt: op 30 juni 2023.

En over grote projecten gesproken: we kregen ook een sneak peak van Percy Jackson and the Olympians. Het was al bekend dat er een tv-serie komt van de bekende boekenserie, waarin we logischerwijs Percy Jackson – zoon van een god – volgen. De serie verschijnt volgend jaar op Disney+.

Verder verschijnt volgend jaar de serie The Muppets Mayhem op Disney+, die The Electric Mayhem Band volgt op hun reis om hun eerste studio-album op te nemen. Verder kregen we een eerste trailer te zien van de Disney+-serie American Born Chinese, die volgend jaar verschijnt. De serie is gebaseerd op een graphic novel en gaat over een tiener die zijn leven op de middelbare school én zijn leven thuis probeert te leiden. Maar als hij op de eerste dag van het schooljaar een nieuwe student ontmoet, komen nog meer werelden samen. Hij komt namelijk per ongeluk terecht in een strijd van Chinese goden.

En tot slot kregen we ook een trailer van de serie National Treasure: Edge of History. Deze serie is gebaseerd op de bekende films, maar volgt echt een ander verhaal. Met andere woorden: geen Nick Cage. Deze serie volgt Jess Morales, die op een ontdekkingsreis gaat waarmee ze de mysteries rond haar familiegeschiedenis hoopt te ontrafelen. En natuurlijk hoopt ze met haar vrienden historische, verloren schatten te ontdekken.

Beeld: D23