Super Stream Me: drie weken zonder privacy

VPRO-programmamakers Tim den Besten (28) en Nicolaas Veul (31) zijn vanochtend 11:00 uur begonnen met het Super Stream Me-experiment. Tijdens dit experiment zullen zij drie weken lang, 24 uur per dag hun dagelijks leven live delen met kijkers. Het experiment werd afgelopen voorjaar al aangekondigd. Het doel ervan is om te onderzoeken hoe sociale media en technologische innovaties onze levens beïnvloeden.

In een tijd waarin iedereen zijn uiterste best doet zoveel mogelijk online aandacht en likes te krijgen, ondervinden Tim en Nicolaas hoe het is om drie weken lang totaal geen privacy te hebben. “Mensen delen al heel veel op sociale media, maar wij doen dat komende drie weken in de overtreffende trap”, zegt Nicolaas. Wat de heren ook doen: kijkers kunnen ze op de voet volgen en live op hen reageren.
Schermafbeelding 2015-08-26 om 15.35.20
Nicolaas en Tim geven aan vooral benieuwd te zijn wat voor invloed drie weken zonder privacy op hun gedrag zal hebben. De documentairemakers delen hun agenda zodat men precies kan zien wat ze op de planning hebben, en via een kaart is te zien waar ze zich bevinden. Tijdens het psychologische experiment wonen de twee in hetzelfde huis. De gehele tijd hebben ze rugzak bij zich met daarin een LiveU. Om het experiment compleet te maken dragen ze een hartslagmeter met zich mee waardoor ook hun gevoelens met volgers gedeeld worden. Zo ondervinden de mannen hoe ze zich voelen terwijl ze constant in de gaten gehouden worden: paranoïde, gestrest of toch nog best relaxed en gelukkig?

Het experiment is mogelijk doordat streamen op verschillende apparaten tegenwoordig heel makkelijk gaat. Apps als Meerkat en Periscope maken het mogelijk om overal met een internetverbinding live beelden uit te zenden. Tijdens het experiment is alles wat de programmamakers doen op de voet te volgen. Ook dingen als naar het toilet gaan, douchen of seks hebben. Tim sluit niet uit dat hij dat laatste de komende weken even achterwege laat. “Ik heb vanochtend misschien voor de laatste keer seks gehad”, zegt hij lachend.

Vanaf vandaag 11:00 is de livestream drie weken lang, 24/7 te volgen via de website van de VPRO. In november 2015 zal er een documentairereeks van Super Stream Me te zien zijn op tv. Deze zal gaan over wat er gebeurt wanneer je je hele leven deelt via sociale media.