Dubai wil als eerste overheid volledig overgaan op blockchain

Het Arabische emiraat Dubai wil als eerste overheid ter wereld volledig overgaan op blockchain. Dat meldt Forbes. De ‘stad van de toekomst’ wil binnen drie jaar alle visumaanvragen, betalingen aan de overheid en de verlenging van vergunningen digitaal kunnen verwerken via blockchain. Het gaat in totaal om meer dan honderd miljoen documenten per jaar.

Deze overgang scheelt Dubai anderhalf biljoen dollar per jaar volgens Smart Dubai, een organisatie die op technologische innovatie gericht is. Smart Dubai onderzoekt samen met commerciële partners en de overheid welke processen zich goed lenen om over te gaan op blockchain.

Het Dubai Land Department (DLD) heeft als eerste overheidsorgaan de blockchaintechnologie geïntroduceerd. De organisatie gaat over het onroerend goed van Dubai, vergelijkbaar met het Nederlandse Kadaster.

Blockchain zorgt voor zakelijk vertrouwen

Blockchain speelt bij het DLD vooral een rol in het beveiligen van transacties. De transparantie van het systeem en ongevoeligheid voor fraude, zorgen voor veel vertrouwen bij mogelijke investeerders, zegt Forbes. Dat is niet onbelangrijk voor de stad, die veel vermogende individuen aantrekt. Uiteindelijk wil de DLD dat blockchain als platform gaat functioneren waarop alle diensten en processen die te maken hebben met onroerend goed samenkomen.

Het implementeren van blockchain in onroerend goed is pas het begin. In oktober lanceerde Dubai een eigen cryptomunt, emCash. De munt is een samenwerking tussen de Britse startup Object Tech en Dubai Economy, het departement van Economische Zaken van Dubai. Met emCash kunnen burgers van Dubai betalingen doen. In een persverklaring zegt Ali Ibrahim, directeur van Dubai Economy over emCash: “Dit zal het gemak van zaken doen en de kwaliteit van leven in Dubai verbeteren.”