Duitsland wil verbod op ‘lootboxes’ in games

lootboxes

De Duitse Commissie voor Jeugdmediabescherming (Kommission für Jugendmedienschutz) overweegt een verbod op ‘lootboxes’ in games. Dat zegt de voorzitter van de organisatie tegen het Duitse dagblad Die Welt.

Lootboxes zijn virtuele schatkistjes waarin gamers tegen betaling extra voorwerpen of andere upgrades voor hun personage kunnen krijgen. Welke virtuele voorwerpen of upgrades uit de kistjes komen, wordt in veel gevallen willekeurig bepaald. Dit maakt van lootboxes mogelijk een vorm van gokken.

Om die reden doen de Kansspelcommissie in België en de Kansspelautoriteit in Nederland onderzoek naar lootboxen in een nieuwe Star Wars-game. De autoriteiten onderzoeken of hun vermoedens over lootboxes als gokmechanisme kloppen.

In Duitsland vermoedt de Commissie voor Jeugdmediabescherming dat het lootbox-mechanisme een beroep doet op kinderen om de virtuele producten te kopen. Het direct aanzetten van kinderen tot een aankoop is in Duitsland bij wet verboden.

“Ik denk dat het waarschijnlijk is dat lootboxen dit verbod overtreden”, zegt de voorzitter van de Commissie voor Jeugdmediabescherming tegen Die Welt. Is dat het geval, dan moeten de aanbieders van games met een lootbox-mechanisme een boete betalen of dreigt een algeheel verbod op games met dit soort elementen.

De Commissie voor Jeugdmediabescherming neemt in maart een besluit hierover.