Eerste zelfrijdende auto’s van Jaguar binnenkort de weg op

Het aantal autofabrikanten dat aan zelfrijvoertuigen werkt blijft maar toenemen. Ook Jaguar Land Rover heeft zijn plannen om een autonome auto te testen aangekondigd – en zal op korte termijn zijn auto’s testen op het Britse platteland. In de komende vier jaar zal Jaguar ongeveer honderd auto’s de weg opsturen om te testen.

De auto’s van Jaguar Land Rover zullen met andere auto’s communiceren en op de weg letten met sensoren, zodat ze volledig zelfstandig kunnen rondrijden. Ze zullen in een regio rondjes van rond de 65 kilometer rijden, waarbij zowel snelwegen als stadsweggetjes voorbijkomen. Ga je op vakantie? Dan kun je de Jaguars aantreffen rond Coventry en Solihull.

Jaguar’s researchbaas Tony Harper over zijn zelfrijsysteem:

Onze verbonden en geautomatiseerde technologie kan helpen om het verkeer beter te laten bewegen, files te voorkomen en de kans op ongelukken te verlagen. We gaan ook de rijervaring verbeteren, door automobilisten te laten kiezen hoeveel ondersteuning ze nodig hebben. Zo kan iemand bijvoorbeeld de auto laten bijsturen tijdens irritante of stressvolle momenten van de reis.

Begint Jaguar zijn tests op tijd, of is de fabrikant stiekem een beetje te laat? De ene na de andere automaker startte in de afgelopen jaren aan tests voor zelfrijvoertuigen en willen tegen 2020 de auto’s op de markt brengen. Jaguar kan dat strikt gezien ook voor elkaar krijgen – de tests lopen 4 jaar – maar het lijkt allemaal wel wat krap te verlopen bij de sportwagenfabrikant.