Crimson Hexagon krijgt maand na schorsing weer toegang tot Facebook

Facebook

Facebook schorste het analysebedrijf Crimson Hexagon bijna een maand geleden, maar heeft het nu weer toegang gegeven tot zijn platform. Dat meldt VentureBeat. Het analysebedrijf zou contacten hebben gehad met Amerikaanse overheidsinstanties en organisaties in Rusland en Turkije.

De contacten werden ontdekt door The Wall Street Journal, die daarna vragen stelde aan het sociale medium over de relaties tussen de organisaties en het analysebedrijf. Facebook zou gezegd hebben hier niet van op de hoogte te zijn en slechts een paar dagen later werd het analysebedrijf geschorst.

Alle data die Crimson Hexagon analyseert komt van openbare berichten op Facebook en Instagram, maar ook van Twitter. Samen kunnen die data inzicht geven in hoe groepen mensen met vergelijkbare interesses zich gedragen. Maar omdat het bedrijf met overheidsinstanties samenwerkte, waren er zorgen over het gebruik van de data voor surveillance.

Schorsing voorbij

Crimson Hexagon heeft nu dus wel weer toegang tot Facebook. De opheffing van de schorsing volgt volgens het analysebedrijf na diverse weken gevuld met “constructieve discussies en het delen van informatie”.

Volgens Crimson Hexagon werden er met name vragen gesteld over de contacten met overheidsinstanties, maar het is onduidelijk welke vragen er precies gesteld zijn. Overigens stelt het bedrijf dat het niet op de hoogte is van het gebruik van hun data voor surveillance.

Cambridge Analytica

Het onderzoek volgt na een dataschandaal met Cambridge Analytica. Dat bedrijf misbruikte data van Facebook-gebruikers om politieke profielen op te stellen. Die profielen werden vervolgens onder meer gebruikt door de campagne van Donald Trump in 2016.