Facebook klaagt analytics-bedrijf aan wegens datamisbruik

Facebook

Facebook is een rechtszaak begonnen tegen een analytics-bedrijf uit Zuid-Korea genaamd Rankwave, vanwege mogelijk datamisbruik. Dat maakt het sociale medium bekend in een blogbericht.

Volgens Facebook wilde Rankwave niet meewerken aan een onderzoek naar of ze wel voldeden aan het beleid van het sociale medium. Dat is iets wat van alle ontwikkelaars op het platform vereist is. Facebook deed onderzoek naar Rankwave vanwege zijn datapraktijken in relatie tot zijn adverteerders- en marketingdiensten.

Cambridge Analytica

Volgens TechCrunch gaat het hier specifiek om een dienst waarmee Rankwave bedrijven wil helpen Facebook-authorisatie in te bouwen in hun apps, zodat ze alle gebruikersdata naar Rankwave kunnen sturen. Rankwave analyseert vervolgens de biografische en gedragseigenschappen van gebruikers om contactinformatie en ondersteuning voor doelgerichte advertenties aan die bedrijven te leveren.

Ook zou Rankwave data die in zijn eigen consumenten-app voor het checken van je “influencer-score” op sociale media misbruikt hebben. Die app kon data over je activiteit op Facebook verzamelen, zoals checkins op locaties. Op die manier kon bijvoorbeeld vastgesteld worden dat je bij een voetbalwedstrijd geweest bent, waarop Rankwave zijn klanten kan helpen jou te targetten met advertenties voor voetbalkaartjes.

Daarmee lijkt het datamisbruik op dat van Cambridge Analytica. Dat bedrijf verzamelde data via een app genaamd “thisisyourdigitallife”. Daarbij werd echter ook gebruikersdata van vrienden verzameld, zonder dat ze het wisten. De gegevens werden gebruikt om kiezersprofielen om te stellen, voor de verkiezingscampagne van president Donald Trump.

Apps gesloten

De apps en accounts die geassocieerd zijn aan Rankwave zijn gesloten. Met de aangespannen rechtszaak hoopt Facebook meewerking van Rankwave aan het onderzoek af te dwingen. Ook stelt het sociale medium hiermee “een bericht aan ontwikkelaars” te sturen dat” Facebook serieus is over het afdwingen van beleid”.

Foto: Shutterstock.com