Frankrijk: ‘Facebook-cryptomunt Libra kan in Europa niet geautoriseerd worden’

Facebook, Libra, cryptovaluta

Als het aan Frankrijk ligt, krijgt de cryptovaluta van Facebook – Libra – geen voet aan de grond in Europa. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire zei tijdens een conferentie in Parijs namelijk dat de munt met best wat risico’s komt, schrijft CNBC.

Facebook onthulde zijn munt Libra in juni dit jaar. Het idee is dat de munt gebruikt kan worden voor het betalen voor offline en online diensten. Een onafhankelijke non-profit in Zwitserland, de Libra Association, moet toezicht houden op de munt. Die organisatie bestaat uit Facebook en 27 andere bedrijven, waaronder PayPal, Visa en Mastercard.

Met het project wil Facebook snelle, goedkope betalingen en geldoverschrijvingen mogelijk maken voor iedereen ter wereld. Maar er is dus kritiek. Landen zijn bang dat er een ‘schaduwbank’ ontstaat, die buiten regulering valt.

Niet autoriseren

De Franse minister was één van de mensen die bij de lancering van de munt al kritiek had. Hij zei toen al dat de munt niet gezien kan en mag worden als vervanging voor traditioneel geld. De munt kan namelijk ook gebruikt worden voor het witwassen van geld, het financieren van terreur en marktdominantie, aldus de minister. En nu komt hij dus opnieuw met kritische geluiden.

“Al deze zorgen rondom Libra zijn serieus. Dus ik wil dit heel duidelijk maken: in deze omstandigheden kunnen we de ontwikkeling van Libra op Europese grond niet toestaan”, aldus Le Maire. Ook stelt hij dat de cryptovaluta de soevereiniteit van de valuta van andere naties kan ondermijnen.

Le Maire stelt dat hij met Mario Draghi, de president van de Europese bank ECB, en toekomstig CEO van de bank Christine Lagarde, heeft gesproken over het maken van een “publieke digitale valuta”.

Reactie Libra

Dante Disparte, het hoofd van Policy and Communications bij de Libra Association, stelt in een verklaring dat de opmerkingen van Le Maire verder duidelijk maken hoe belangrijk het is dat de organisatie samenwerkt met regelgevende instanties en leiders over de gehele wereld.

“We verwelkomen deze kritiek en hebben expres een lange aanloop ontworpen om deze gesprekken te hebben, aandeelhouders te onderwijzen en hun feedback mee te nemen in ons ontwerp.” De Libra Association heeft woensdag bovendien bekendgemaakt een betalingslicentie aan te vragen in Zwitserland.

Foto: Shutterstock.com