Game of Drones: Op deze 10 manieren spelen drones nu al een rol in ons leven

De laatste tijd is er behoorlijk wat ophef over drones. Hoe zit het met onze privacy? Op welke manier passen ze in de huidige regelgevingen omtrent vliegverkeer voor professionals en amateurs?

Maar natuurlijk bieden de devices ook een hoop nieuwe positieve oplossingen in onze maatschappij. Hoog tijd om de 10 meest opvallende toepassingen die nu al ingezet worden voor je op een rijtje te zetten:

1. Medicijnen en voedsel

De mensen achter Matternet zijn alles behalve onervaren als het gaat om het werken met de onbemande vliegtuigen. Al sinds het begin van dit decennium werkt een team van specialisten aan drones die ingezet kunnen worden om medicijnen en voedsel op moeilijk bereikbare plekken te bezorgen.

Recent maakte het team hun eerste prototype van een eigen drone wereldkundig: de Matternet One.

2. Extreme sports extreem in beeld gebracht

ESPN experimenteerde deze winter uitgebreid met de inzet van drones tijdens de X-Games: “De sporters zullen van alle kanten worden gefilmd. Van voren, van achteren, van boven, alles om de beelden zo goed mogelijk over te laten komen.”

Inderdaad, de sportzender liet de sporters door meerdere drones volgen tijdens hun diverse afdalingen en extreme trucage op de piste. Het resultaat? Spectaculair:

3. De nieuwste ster in Hollywood

Hoewel er in de VS nog altijd zeer strenge regels zijn verbonden aan het inzetten van drones voor commercieel gebruik, is de opkomst van de vliegende camera in Hollywood haast niet te stoppen.

Op het moment mogen slechts een beperkt aantal productiemaatschappijen filmen met drones maar zij hebben over werk alles behalve te klagen:

4. De gemeente kijkt met je mee

Niet Big Brother, maar Flying Brother is watching you in ons eigen land. Althans, dat scenario werd door een grote groep mensen gevreesd toen de Tweede Kamer vorig jaar een wetsvoorstel aannam waarbij gemeentes toezicht mogen houden via drones.

Of het echt een directe aanval op onze privacy is, moet nog blijken. Sinds de aankondiging is het opmerkelijk stil rond de plannen.

Politie-drone-TechnologieBlog

5. Baywatch 2.0: drones op het strand

Geen rode zwembroek en al helemaal geen overmatig portie borsthaar. Nee, de PARS is op geen enkele manier te vergelijken met de strandwachten uit Baywatch.

Misschien nog wel het belangrijkste verschil? De PARS voert een reddingsactie uit in gemiddeld 22 seconden, waar een menselijke strandwacht zo’n 90 seconden nodig heeft om het slachtoffer te bereiken. Zelfs wanneer hij dus niet in slow-motion over het strand holt…

6. Alle schaapjes op het droge

Dat moderne techniek een einde kan maken aan een hoop traditionele banen, mag geen geheim zijn. Maar probeer het maar eens uit te leggen aan die ouwe, trouwe herdershond.

Schaapsherder Paul Brennan heeft dat exit-gesprekje al gehad. Zijn Shep the Drone heeft de traditionele hond vervangen en helpt de herder bij het waken over de kudde.

7. Slachtoffers zoeken tijdens rampen

De GimBall is geen gewone drone (voor zover je daar over kunt spreken). Het onbemande vliegtuigje is namelijk ‘gevangen’ in een soort veiligheidsbal, waardoor hij zonder schade aan te richten aan mensen, objecten en zichzelf overal kan landen.

Daarmee is deze vernuftige drone uitermate geschikt om te zoeken naar slachtoffers van een ramp, wanneer de lokatie waar zij zich bevinden slecht of alleen met gevaar voor eigen levens te bereiken is door reddingswerkers.

safety-drone-1__1_.0

8. Mobile drone: onderhoud aan telefoonmasten

In eigen land wil T-Mobile op korte termijn hun voordeel gaan behalen met een aantal drones. Een aantal speciaal getrainde piloten zullen met de vliegtuigjes onderzoek en onderhoud gaan plegen aan de telefoonantennes.

Een eerste test werd ondertussen al uitgevoerd in Utrecht, het bedrijf hoopt binnenkort de proef verder uit te breiden. Geen verrassing overigens, moedermaatschappij Deutsche Telekom wist al eerder het nieuws te halen met hun plannen rond drones!

tmobile-drones

9. The Drone Ranger

De overtreffende trap van de schaapsherder? De Drone Ranger! In het Keniaanse reservaat Ol Pejeta was men er al vroeg bij om met drones de fauna beter in kaart te kunnen brengen en monitoren.

In 2013 en 2014 deden de rangers in het reservaat een serie onderzoeken via drones en werd er toegankelijke mapping software gemaakt om de resultaten in kaart te brengen.

kenia-reservaat

10. Wereldwijde internetdekking

Drones als rondvliegende wifi-hotspot. Het klinkt allemaal nog bijzonder futuristisch, maar terwijl Google de eerste tests er al op heeft zitten, gaat Facebook er deze zomer mee aan de slag.

Terwijl Google een hybride oplossing zoekt tussen de heteluchtballonnen uit Project Loon en de drones van Titan, richt Facebook zich volledig op het inzetten van drones.

Beide bedrijven werken overigens niet aan het oplossen van een niet bestaand probleem in onze goed verbonden wereld: zowel Google als Facebook willen met hun projecten juist landen die nog niet online zijn helpen aan een goede verbinding.

FacebookDrone1