Gartner: in 2013 zullen er meer dan 1.2 miljard smart devices worden verkocht

Zelfs zonder al te veel opgelet te hebben is het onmogelijk om de groei en haast alom aanwezigheid van smartphones en tablets het afgelopen jaar niet te hebben gezien. De exacte cijfers verrassen je misschien nog wel. Volgens onderzoeksbureau Gartner zijn er in 2012 tot op heden namelijk zo’n 821 miljoen “smart devices” zoals telefoons en tablets verkocht.

Dat zijn geen misselijke cijfers! Sterker nog, die 821 miljoen staan voor zo’n 70% van alle verkochte apparaten aan consumenten in 2012. Nog opvallender in het rapport van Gartner is echter de voorspelling voor 2013. Aankomend jaar zal dit aantal nog eens met 50% toenemen en stijgen tot zo’n 1,2 miljard wereldwijd!

Gartner stelt dat de verkoop van tablets vooral in het zakelijk segment aanzienlijk zullen stijgen, nu bedrijven meer en meer op mobiliteit verkiezen boven kracht. Een visie die eerder deze week nog gedeeld werd door Mobiquity  CEO Bill Seibel. Alleen al dit jaar werden er 13 miljoen tablets verkocht  in het zakelijk segment en de verwachting is dat dit zal stijgen naar liefst 53 miljoen rond 2016.

Ook Gartner voorziet nog wel een aantal fikse shifts op de markt als het gaat om operation systems. Voor tablets zullen Apple en Google domineren terwijl Microsoft tegen 2016 op slechts 39% van de markt kan rekeken. Als het gaat om smartphones zal Google’s Android echter een grotere taartpunt op gaan eisen. Reden daarvoor is volgens Garnter het feit dat tegen 2016 zo’n 56% van de telefoonmarkt zal bestaan uit zakelijk aangeschafte Android telefoons.

Het zal Apple wellicht niet te veel deren, maar volgens het rapport mag Blackberry zich (extra) zorgen gaan maken. Vreemd genoeg is er totaal geen verwijzing te vinden naar smartphones met een Windows-variant!