GeenStijl en Piratenpartij tracken scanauto’s van Cition door Amsterdam

Wie zich door de Amsterdamse straten begeeft, komt ze steeds vaker tegen: de automatische scanauto’s van Cition. Deze auto’s verzamelen razendsnel gegevens van geparkeerde auto’s en gebruiken deze informatie om het uitdelen van boetes te versnellen. Maar daar blijft het niet bij en dat gaat de Piratenpartij en GeenStijl te ver.

In Amsterdam krijg je al jaren geen bekeuring meer van de politie, omdat het parkeerbeheer wordt gedaan door een apart bedrijf, Cition. Wie bekend is in onze nationale hoofdstad, zal bekend zijn met de explosieve toename van het aantal scanauto’s van Cition, die er voor zorgen dat er strenger gecontroleerd kan worden op parkeren zonder betalen.

In het afgelopen jaar controleerde het bedrijf liefst 70.000 kentekens per dag en wist op deze manier maar liefst 166 miljoen euro aan boetes uit te schrijven. Met de toename van het aantal scanauto’s nam ook de kritiek op het scannen toe, met name door kortparkeerders.

Het ging de Piratenpartij, gecombineerd met het verhogen van de parkeertarieven én het doorgeven van de gescande kentekens aan de Belastingdienst, allemaal veel te ver. Samen GeenStijl besloten zij daarom om Cition eens terug te scannen.

scanauto

Een team van GeenStijl en de Piratenpartij wist de afgelopen week een aantal van de scanauto’s van Cition te voorzien van een GPS-tracker, zodat elke beweging van de auto’s in kaart wordt gebracht. Heel de wereld kan de 3 auto’s nu volgen via een speciale actiesite. Een statement, waarbij men duidelijk wil maken dat het parkeerbeleid op de schop moet.

Wie controleert de controleurs? Wat zou er nog meer voor ons worden verzwegen? Waarom zouden wij het goedvinden dat machthebbers ons systematisch bespieden als zij ons vertrouwen net zo systematisch schaden?  Als die overheid ons ongevraagd gaat scannen, is het dan niet de hoogste tijd dat we ze eens terugscannen?

Cition heeft intussen al wel bericht ontvangen van de actie, maar heeft nog geen maatregelen. Alle drie de scanauto’s zijn nog te volgen via deze site. Meer informatie lees je op GeenStijl en de site van de Piratenpartij.

Wat denk jij? Briljante voltreffer of een actie die zijn doel lijkt te gaan missen?

Update:
Intussen heeft Cition op hun eigen weblog gereageerd op de actie en noemt het “een mooie mediastunt“. De trackers blijven vandaag nog heel de dag zitten, maar worden aan het eind van de dag van de auto’s gehaald: “handhaven is immers het meest effectief als het een beetje onvoorspelbaar blijft.