Kunstmatige intelligentie van Google kan een digitale mier laten voetballen

Nadat Google een kunstmatige intelligentie liet winnen in een professioneel potje Go, heeft de techgigant aan een computer geleerd om… een digitale mier te laten voetballen. Dat klinkt wellicht als een domper, maar stiekem is het een grote stap vooruit voor kunstmatige intelligenties.

Door een digitale mier te leren voetballen, moet de Google-AI een hoop tegelijk doen. Niet alleen moet de mier immers leren om de bal in het net te trappen, maar de mier moet sowieso kunnen bewegen. En dat is met zes poten een relatief complex principe. Daar komen steeds meer dingen bij, zoals rennen met de bal en de juiste bewegingen maken om spelers te vermijden.

Google denkt dat het onderzoek op een dag kan helpen bij robots, die met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen leren. En dus ook voetballen.

De vraag is uiteraard nog: hoe snel zal Google de AI bij robots durven toe te passen? Op het moment zijn de experimenten puur in de computer in een zeer specifieke situatie. Vermoedelijk moeten er nog flink wat stappen worden gemaakt totdat de kunstmatige intelligentie een echt apparaat kan aandrijven.