‘Google breidt carpooldienst Waze uit naar andere steden in Amerika’

Google begon in augustus vorig jaar met het testen van haar carpooldienst en navigatie-app Waze in de Bay Area in Amerika en in Tel Aviv. Die testen bleken succesvol, waarop het bedrijf nu besloten heeft verder uit te breiden naar andere steden, schrijft The Wall Street Journal [€].

Google nam de navigatiedienst Waze in 2013 over. Vorig jaar ging de internetgigant testen, en veranderde het het bedrijf in een carpoolservice. Via het platform worden mensen gekoppeld aan anderen die dezelfde kant op rijden. Daarmee gaat het de concurrentie aan met Uber en Lyft, al komen die dichter bij een taxidienst.

Goedkoper

Waze gaat na een aantal succesvolle proeven de komende maanden uitbreiden naar “diverse steden in Amerika” en in Latijns-Amerika. En dat is een groot probleem voor de concurrentie. Bestuurders krijgen namelijk de afstand vergoed door de mensen die ze oppikken. In de Bay Area betaal je namelijk 4,50 dollar om van Oakland naar San Francisco te gaan met Waze, tegenover tien tot twaalf dollar bij vergelijkbare aanbieders.

Nadeel van Google’s carpooldienst is echter dat je veel verder van tevoren moet boeken en dat er minder vaste bestuurders zijn. Bij Uber en Lyft kun je echter op het moment zelf een auto oproepen, die je vervolgens komt oppikken. Het is dus nog maar de vraag of Waze net zo populair gaat worden als haar concurrenten, al is geld natuurlijk wel een goede reden om voor een andere aanbieder te kiezen.