Google ontloopt Franse belastingaanslag van 1,1 miljard euro na vrijspraak voor belastingontduiking

Google hoeft de Franse belastingdienst geen 1,1 miljard euro te betalen. Het bedrijf is door een rechter vrijgesproken van belastingontduiking. Dat meldt persbureau Reuters. De rechter oordeelde dat een Frans kantoor van Google niet beschouwd kan worden als een vaste basis van het hoofdkantoor in Ierland.

De Franse belastingdienst kan het Ierse hoofdkantoor dus niet via dit kantoor belasten, oordeelde de rechter. De Franse overheid heeft al bekendgemaakt in beroep te gaan tegen de uitspraak.

De voor Google voordelige uitspraak komt na een financiële tegenvaller van vorige maand. In juni ontving Google een megaboete van 2,4 miljard euro van de Europese Unie voor machtsmisbruik. Verder hangt Google nog een miljardenboete boven het hoofd. De Europese Commissie overweegt namelijk nog een recordboete tegen het bedrijf.

Ierland

Ierland is een aantrekkelijk land voor Amerikaanse multinationals, vanwege een gunstige belastingconstructie. Onder meer Google en Apple maken gebruik van een belastingtechniek die bekend staat als de ‘Double Irish with a Dutch Sandwich’.

Daarbij vestigt een multinational een holdingcompany in Ierland, die wordt bestuurd vanuit een belastingparadijs, zoals Bermuda of de Kaaimaneilanden. Dit Ierse bedrijf is eigendom van het intellectueel eigendom. Daarnaast vestigt de multinational een tweede bedrijf in Ierland, die wel vanuit dat land wordt geleid.

Een derde bedrijf is in Nederland gevestigd. Dit bedrijf is als het ware tussen de Ierse bedrijven ‘gesandwicht’. Dankzij een route via Bermuda betaalt het bedrijf uiteindelijk amper belastingen.