IBM waarschuwt voor hackers via thermostaatnetwerken

Het gebruik van slimme thermostaten in kantoor- en bedrijfsgebouwen kan volgens een onderzoekersteam van IBM serieuze problemen opleveren. Volgens het X-Force Security-team is uit een recent onderzoek gebleken dat de automatische systemen die gebruikt worden om bijvoorbeeld de temperatuur en het licht regelen gemakkelijk gehackt kunnen worden.

Uit het onderzoek dat werd gehouden onder systeembeheerders van bedrijven, bleek dat 84 procent op zijn minst één systeem draaide dat constant verbonden is aan het internet. Dit terwijl sommige leveranciers van de systemen nog steeds bezig zijn om uit te vinden hoe ze het systeem het beste kunnen beveiligen. Chris Poulin, onderzoeksstrategist bij IBM X-Force laat weten dat dit ernstige gevaren oplevert.

Door in te breken in een klimaatbeheersingssysteem, zouden hackers bijvoorbeeld de temperatuur van een datacenter kunnen verhogen. Dit veroorzaakt volgens Poulin niet een standaard aanval waarbij bijvoorbeeld alleen data wordt buitgemaakt, maar een aanval waarbij door het opwarmen van de computerkamer de hacker letterlijk het hele systeem kan laten smelten.

In een recente test wisten de onderzoekers bijvoorbeeld toegang te krijgen tot het automatische systeem van een kantoor dat onder andere de thermostaat en andere sensoren bediende. Ondertussen zijn deze gaten in het systeem van het kantoor door IBM gedicht, laat Poulin aan Fastcompany weten.

Het IT-bedrijf waarschuwt bedrijven daarom om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het up-to-date houden van de software, het voorkomen van het gebruiken van dezelfde wachtwoorden en gebruiken van firewalls dat tegen het misbruik van buitenaf moet beschermen.