ICT-branchevereniging bezorgd om nieuwe hackbevoegdheden van overheid

ICT Nederland, de branchevereniging van ICT bedrijven, is niet te spreken over het wetsvoorstel van het kabinet aan de Tweede Kamer om de hackbevoegdheden van de overheid uit te breiden. De Wet computercriminaliteit III werd afgelopen dinsdag gepresenteerd en geeft politie en justitie bij zware criminaliteit op afstand in te breken in de computers en smartphones van verdachten.

ICT Nederland laat in een reactie weten dat ze vinden dat Nederland zich “achter de digitale dijken terugtrekt.” Aangezien de overheid met deze wet, ook wel de ’terughackwet’ genoemd, juist aangemoedigd wordt om informatie rondom kwetsbaarheden geheim te houden en te gebruiken als wapen. “Deze houding staat haaks op de rol die Nederland voor zichzelf ziet als aanjager van cyberdiplomatie.”

Ook is de branchevereniging bang dat het Nederland minder aantrekkelijk maakt voor ICT-bedrijven. “Vertrouwen in ICT is essentieel om deze positie te behouden. Aspecten uit de Wet Computercriminaliteit III zijn schadelijk voor dit vertrouwen.” Al met al noemt ICT Nederland het kabinet ongeloofwaardig: “Nederland kan niet geloofwaardig pleiten voor internationale samenwerking, om vervolgens op eigen houtje in te breken op systemen als die samenwerking haar niet snel genoeg gaat.”