‘Kinderversie van Amazon Echo Dot verzamelt gegevens zonder toestemming’

Amazon-Echo-Dot, Alexa

Privacy-voorvechters stellen in een klacht tegenover de Amerikaanse waakhond Federal Trade Commission (FTC) dat een speciale kinderversie van de Amazon Echo Dot gegevens van kinderen verzamelt, zonder dat ouders hier toestemming voor hebben gegeven. Dat meldt Bloomberg.

De Echo Dot Kid, zoals de slimme speaker heet, kan vragen beantwoorden via stemassistent Alexa en wordt sinds april 2018 in de Verenigde Staten verkocht.

De speaker verzamelt onder meer spraakopnames en andere persoonlijke informatie. De speaker Dat gaat tegen de regels in van de Children’s Online Primacy Protection Act (COPPA), zo stellen de privacy-groepen. De COPPA is een Amerikaanse wet die bepaalt hoe bedrijven met de privacy van data van kinderen onder de dertien jaar om moet gaan.

Amazon maakt volgens de groepen bovendien niet duidelijk of de gegevens van kinderen door derde partijen gebruikt wordt.

Reactie Amazon

Een woordvoerder van Amazon heeft in een reactie laten weten dat “FreeTime on Alexa en de Echo Dot Kids Edition voldoen aan COPPA”. De FTC heeft niet gereageerd op de klacht.