Leeszomer: Deze zeven boeken willen jij of je kinderen deze zomer lezen

Boekentips, leestips, boeken, zomer, lezen

Of je nu buiten in het zonnetje gaat zitten met een boek, of op een regenachtige dag lekker in een hoekje van de bank wegkruipt met een goed verhaal: lezen is al-tijd goed. Zeker in de zomervakantie. Maar de kans bestaat dat je even niet meer weet welke boeken jij of je kinderen kunnen gaan lezen. Wij geven je een aantal leestips.

Lezen is ontzettend goed voor een mens: volgens onderzoeken vermindert het stress, houdt het je brein jong én je woordenschat wordt ook nog eens groter. Maar we weten dat jongeren steeds minder lezen en dat het vinden van het volgende pareltje best lastig kan zijn. Gelukkig zijn er tal van mooie verhalen in de wereld en wij hebben er een paar gevonden, ook voor jongeren en kinderen.

Voor volwassenen: Addie LaRue en De Zeven Zussen

Wie deze zomer wil wegdromen in een goed boek, hoeft niet ver te zoeken. De opties zijn legio en de bibliotheken goed gevuld (en weer open). Eén van onze aanraders is Het onzichtbare leven van Addie LaRue, geschreven door V.E. Schwab. Dit boek – origineel in het Engels geschreven – gaat over een jong meisje dat in 1714 uit pure wanhoop een deal maakt om voor altijd te blijven leven. Maar er zit een addertje onder het gras: zodra ze uit zicht verdwijnt, wordt ze ook vergeten. Ze leeft dus voor eeuwig, maar ook alleen. Tenminste, totdat ze na 300 jaar een jongen tegenkomt die haar naam wél onthoudt.

Een ander boek dat de laatste tijd veel rondzingt, is De Zeven Zussen. Deze boekenserie van Lucinda Riley is misschien niet per se een literair hoogstandje, maar ze zijn wél erg leuk om te lezen. De serie gaat over zes vrouwen die opgegroeid zijn bij een steenrijke adoptievader aan het meer van Genève. Maar de adoptievader overlijdt, waarna ze allemaal een brief krijgen waarin een aanwijzing staat over hun afkomst. De zussen volgen de aanwijzing en reizen zo de hele wereld over. In totaal zijn er nu zeven boeken, een achtste moet nog volgen.

Voor jongeren: Schim & Schaduw en Aan het einde gaan ze allebei dood

Ook voor jongeren zijn er tal van mooie boeken verschenen, die je als volwassene overigens ook best leuk kunt vinden. Een goed voorbeeld is de boekenserie Schim en Schaduw van Leigh Bardugo, al staat de serie beter bekend onder zijn Engelse naam Shadow and Bone, onder meer omdat er nu een Netflix-serie van is. De boekenserie gaat over het fictieve land Ravka, waar het meisje Alina Starkov ontdekt dat ze een bijzondere kracht heeft. Maar die kracht komt met een zware taak: het is aan haar om het land te redden van oorlog en de mysterieuze Shadow Fold.

Voor wie deze boeken en/of de serie leuk vindt, is er goed nieuws: Leigh Bardugo heeft ontzettend veel boeken geschreven in de zogeheten Grishaverse. Naast de trilogie Schim en Schaduw is er ook de De Kraaien-duologie en de duologie De verminkte koning. Er is dus nog genoeg te lezen voor de liefhebber.

Wie zich liever aan romantiek waagt, kan terecht bij bijvoorbeeld Aan het einde gaan ze allebei dood. Dit boek, geschreven door Adam Silvera, gaat over de laatste dag van twee Amerikaanse jongens. Zowel Mateo als Rufus hebben namelijk een telefoontje gehad met het bericht dat ze binnen 24 uur zullen sterven. Hoewel de twee elkaar niet kennen, sluiten ze op hun laatste dag vriendschap en besluiten ze nog één avontuur te beleven. Daarmee verandert hun leven voor altijd. Maar de titel verraadt natuurlijk al wel hoe dat af gaat lopen (dus leg je zakdoekjes maar klaar).

Voor kinderen: De gevleugelde kat en De Telduivel

Ook voor kinderen zijn er tal van toffe boeken om te lezen. Een aanrader uit de jeugd van ondergetekende is De Telduivel. Dit boek – geschreven door Hans Magnus Enzensberger, en geschikt voor kinderen vanaf acht jaar – gaat over wiskunde. Het jongetje Robert heeft daar helemaal niets mee: wiskunde is onbegrijpelijk, een warboel van getallen. Maar dan krijgt hij ‘s nachts bezoek van een telduivel, die hem twaalf nachten lang bezig houdt met getallen. En wat blijkt? Wiskunde is eigenlijk heel erg leuk, wat Robert én de lezer helemaal geen moeite kost.

Een andere aanrader is De gevleugelde kat van Isabel Hoving. Dit boek – geschikt voor kinderen tussen de dertien en zestien jaar, en ook geen dunnetje! – gaat over Jasje Tak uit Amsterdam. Jasje is een echte dromer en een dief, maar verder doodgewoon. Tot hij opeens achtervolgd wordt door nachtelijke telefoontjes van een internationale handelsonderneming, die hem in dienst probeert te krijgen. Dit handelshuis blijkt heel bijzonder: ze handelen in het verleden in uitvindingen. En Jasje blijkt iemand die daarbij kan helpen. Maar het avontuur wordt al snel een nachtmerrie die zich buiten de tijd afspeelt, ergens tussen een droom en de werkelijkheid.

En dan tot slot nog een bonustip voor de kinderen onder ons die ook in het Engels kunnen en willen lezen (want die zijn er!). Voor hen tippen we het boek City of Ghosts van Victoria Schwab, wie ook Het onzichtbare leven van Addie LaRue schreef. Dit boek – geschikt voor kinderen vanaf negen jaar oud én hun ouders – gaat over het meisje Cass, die een jaar geleden bijna verdronk. Sinds die tijd kan ze overstappen naar het land van de doden. Sterker nog: haar beste vriend is een geest! Maar hoewel dat allemaal al vreemd is, wordt alles nog veel vreemder als Cass met haar ouders naar het Schotse Edinburgh gaat voor TV-opnames. Niet alleen zijn hier nog veel meer geesten te vinden, maar ook een meisje dat haar gaven deelt. En dat blijkt dat Cass nog veel te leren heeft, want geesten zijn soms best gevaarlijk!

Beeld: Shutterstock.com