LinkedIn-app niet langer beschikbaar in Rusland

De LinkedIn-app is in Rusland uit de App Store en Play Store gehaald. Dat meldt The New York Times. Eerder werd het sociale medium al geblokkeerd omdat een rechter oordeelde dat data over Russen binnen de grenzen van het land moeten worden opgeslagen. De apps waren daardoor al praktisch niet meer te gebruiken.

LinkedIn zegt tegen The New York Times ’teleurgesteld’ te zijn dat het bedrijf zijn apps nu ook offline moet halen. Het bedrijf zegt in dat land enkele miljoenen gebruikers te hebben. Het is niet bekend of Microsoft, dat eigenaar is van LinkedIn, van plan is aan de lokale regelgeving te voldoen.

Het bevel van Rusland brengt Google en Apple, voorstanders van een open internet en vrijheid van meningsuiting, in een lastig parket. Zij worden nu gedwongen bij te dragen aan de censuur die het land toegepast. The New York Times omschrijft de actie vooral als een signaal dat het land in staat is om techbedrijven te dwingen bepaalde apps offline te halen.

Censuur

Naast Rusland leggen ook onder meer China en Turkije blokkades aan sociale media op, die door mensenrechtenorganisaties gezien worden als een beperking van vrijheden. In China werden in december nog de apps van The New York Times uit de app stores gehaald.

In Europa werkt Google mee aan het ‘recht om vergeten te worden’. Het bedrijf moet sinds 2014 verwijderverzoeken in overweging nemen. Personen kunnen een verzoek indienen als ze beweren dat een pagina uit de zoekresultaten onterecht belastende of niet meer relevante informatie over die persoon beschrijft. Ook dat wordt door critici gezien als censuur.