Mensachtige robot van Honda moet mensen helpen na een ramp

Honda robot

In de toekomst komt geen mens je meer helpen, maar een mensachtige robot. Een mooi beeld, want een robot kan veel meer gewicht verslepen dan een mens en raakt minder snel vermoeid. Als het aan Honda ligt is die toekomst niet heel ver weg. Het bedrijf heeft namelijk een prototype van een dergelijke robot gepresenteerd, meldt IEEE Spectrum.

Er wordt al enkele jaren aan de robot, de E2-DR, gewerkt. Het apparaat is nu echter al in staat om een ladder te beklimmen en door kleine ruimtes te bewegen. Op een acculading kan de E2-DR 90 minuten zelfstandig rondlopen. Dat doet hij met een maximale snelheid van 4 kilometer per uur.

Een stroomkabel is dus niet nodig, maar geheel draadloos is de robot niet. Om communicatie mogelijk te maken, is hij namelijk verbonden met een glasvezelkabel.

Ingewikkelde manoeuvres

Moet de robot een ingewikkelde manoeuvre maken, dan kan het apparaat zijn rom 180 graden draaien. Daarbij wijzen zijn knieën naar achteren. Daardoor kan hij bijvoorbeeld gemakkelijker een trap op komen. Verder kan de robot “kijken” met een camera en twee draaiende lasers, die in zijn hoofd verwerkt zitten. In de handen zitten ook 3D-sensoren en camera’s om objecten goed vast te kunnen pakken.

Vooralsnog gaat het alleen om een prototype van de E2-DR. Wanneer en of Honda van plan is om de robot naar de markt te brengen, is niet duidelijk.