Microsoft brengt virtuele assistent Cortana naar desktop

Microsoft heeft gisteren tijdens het Windows 10 event aangekondigd dat Cortana, de virtuele assistent, naar de desktopcomputer komt. Er gingen al langer geruchten rond dat Microsoft bezig was met Cortana voor desktops, maar gisteren maakte Microsoft dit voor het eerst bekend.

De zoekfunctie is rechts van de startknop te vinden en geeft je de mogelijkheid om zowel op het web als lokaal op de computer te zoeken via zowel tekst- als spraakcommando’s. Cortana kan, net als bij Windows Phone, eenvoudige zoekopdrachten voor je uitvoeren als je niet exact weet waar een bestand te vinden is.

Dat is echter nog niet alles, Cortana kan ook vluchttijden ophalen, e-mails schrijven en verzenden, de muziek bedienen en applicaties opstarten. Alle resultaten van Cortana worden boven de zoekfunctie weergegeven.

Ook onthoudt Cortana de informatie en opdrachten die je geeft. Hierdoor leert Cortana de gebruikers als het ware ‘kennen’ en voert Cortana opdrachten uit op basis van deze informatie. Zo kan de assistent e-mail beantwoorden als je druk bent met andere zaken.

Cortana op mobiele apparaten

microsoft-windows-10-cortana-0010.0

Naast de desktopversie heeft Microsoft ook de vernieuwde mobiele versie gepresenteerd. Via spraakcommando’s kun je Cortana opdrachten laten uitvoeren op jouw mobiele apparaat.

Echter start Cortana op mobiele apparaten een wit scherm op en zie je via tekst welke opdracht Cortana wilt uitvoeren. Je kunt dan vervolgens zelf aangeven of Cortana de opdracht heeft begrepen en mag uitvoeren. Dit is vergelijkbaar met Apple’s Siri.

Cortana zal tegelijkertijd beschikbaar komen met Windows 10. Naar verwachting is dat over enkele maanden.