Microsoft kondigt nieuwe Xbox One spelcomputers aan – maar je pc werkt net zo goed

Xbox One S

Tussen allemaal nieuwe games door heeft Microsoft twee nieuwe Xbox One-gameconsoles aangekondigd. De eerste is de Xbox One S: een compact model dat 40 procent kleiner is, dat ook nog eens in staat is om 4K-video af te spelen. Daarnaast heb je Project Scorpio: een nieuwe Xbox One met sterkere hardware die op dit moment in ontwikkeling is voor eind 2017.

Allemaal leuk en aardig, maar stiekem heb je beide gameconsoles niet heel erg nodig. Je kunt op een pc met Windows 10 namelijk net zo makkelijk alle exclusieve Xbox One-titels spelen.

Twee voor de prijs van één

Nagenoeg iedere Xbox-game die bij de Microsoft-presentatie werd aangekondigd, zal namelijk ook voor Windows 10 worden uitgebracht. Het betekent dat exclusieve titels zoals Gears of War 4 en Halo Wars 2 ook gewoon op een stevige game-pc te spelen zijn.

Dat niet alleen: Microsoft kondigde namelijk ook een speciaal koopprogramma aan. Haal je een spel voor de Xbox One dat ook voor pc beschikbaar is? Dan krijg je automatisch toegang tot de Windows 10-versie.

Xbox platform

Daarmee is Xbox niet langer enkel een spelcomputer, maar ook een platform. Je koopt een spel dat je volledig op ieder ondersteund platform in huis speelt, waarbij zelfs je voortgang wordt gesynchroniseerd. Zo speel je overdag bijvoorbeeld op een gaming-pc in je kantoor (niet aan je baas vertellen), om ’s avonds op het grote scherm in de woonkamer door te gaan.

Dat maakt de komst van Project Scorpio ook een stukje logischer. Deze nieuwe Xbox One wordt krachtiger dan de huidige machine, maar is daarmee slechts een nieuw onderdeel in de serie. Project Scorpio wordt de dure Xbox voor onder je grootste televisie, die zelfs games in 4K kan afspelen. Maar de spellen daarvan draaien ook op je pc en oude Xbox One.

Toch is het ergens een gekke strategie. Want een beetje slimme pc-bouwer heeft niet langer een console nodig. Hij of zij kan immers zelf een pc bouwen die net zo goed is en ook nog eens meer kan. Aan de andere kant is Xbox One S met een prijskaartje van zo’n 300 euro natuurlijk stukken goedkoper.