Microsoft Research verslaat Google en Intel in beeldherkenning-wedstrijd

Microsoft Research heeft de jaarlijkse beeldherkenningwedstrijd, die georganiseerd wordt door ImageNet, gewonnen. De zelflerende algoritmes van Microsoft versloegen daarbij grote namen als Google, Intel, Qualcomm en Tencent. Microsoft won met hun systeem genaamd “Deep Residual Learning for Image Recognation” en is volgens VentureBeat opvallend vanwege zijn complexiteit.

Het doel van de wedstrijd was het kunnen aanwijzen van objecten in 100.000 foto’s die waren verzameld van Flickr en andere zoekmachines. Daarnaast moesten de objecten door het zelfbedachte systeem geordend worden in 1000 categorieën.

Het systeem van Microsoft Research, dat bedacht werd door de onderzoekers Kaiming He, Xiangyu Zhang, Shaoqing Ren en Jian Sun plaatste slechts 3,5 procent van de objecten in de verkeerde categorie en 9 procent werd verkeerd gelokaliseerd op de foto’s.

Het team won de wedstrijd door een nieuw systeem waarbij ze een neuraal netwerk hebben getraind dat gebaseerd is op de biologische processen in de hersenen. Het team bewees zijn beeldherkenningstechnologie al eerder met apps als “Hoe gaat het met mijn snor?” en een stemmingsherkenner. Daarnaast is het project Oxford één van de commerciële initiatieven van Microsoft Research.

Microsoft laat in een blog weten dat de volledige technologie later gedetailleerd wordt uitgelegd. De volledige uitslagen van de wedstrijd zijn hier te bekijken.